Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sedm mrtvých a více jak třicet zraněných si vyžádal uplynulý víkend

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie
Záchranáři v akci, ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Urban, EuroZprávy.cz

Praha - Uplynulý víkend byl na silnicích tragický. Policejní statistiky zatím hovoří o sedmi mrtvých. Nejhorším dnem byla sobota, zemřelo 5 lidí. Podle policie dramaticky stoupl i počet těžce zraněných. Jen za pátek a sobotu jich bylo 35, nejvíc jich bylo mezi motorkáři.

"Od pátku přibližně do nedělní 15. hodiny bylo na silnicích usmrceno cekem 7 osob. Ze sedmi zemřelých osob byli dva motorkáři," uvedla pro TV Nova mluvčí policejního prezídia Markéta Janovská.

Na Plzeňsku motocyklista nepřežil střet s protijedoucím autem. Podle záchranářů vjel do protisměru. Další nehoda se stala v Karlovicích na Turnovsku. Motorkář se snažil zabránit srážce se stojící kolonou. Svůj stroj raději položil na zem. Zranil se jak on, tak i jeho spolujezdkyně.

"Ženu jsme se zraněním dolní končetiny transportovali do turnovské nemocnice. Muže jsme po ošetření ponechali na místě," řekla TV Nova Lenka Moravcová, mluvčí libereckých záchranářů.

Další motorkář se zranil mezi Jaroměří a Hradcem Králové. Předjížděl kolonu, z níž v tu chvíli začal jeden z řidičů odbočovat doleva. Následoval náraz, který motorkáře i se strojem katapultoval do přilehlého rybníka. Z vody ho vytáhli svědci nehody.

"Utrpěl poměrně vážná poranění hrudníku, proto jej uvedli do umělého spánku a zajistili mu dýchací cesty," vysvětloval mluvčí královéhradecké záchranky Ivo Novák.

"Chybí nám vyježděnost a motorkáře není pořádně vidět," vysvětluje příčiny častých nehod Vladimír Mašek, instruktor ze společnosti Stopnehodam.cz. "Ze sta bych řekl, že je vyježdený tak jeden motorkář. Ostatní dělají chyby, ale skutečně brutální chyby," vysvětluje Mašek.

Motorkáři podceňují jarní přípravu. Silnice jsou zrádné, jsou plné děr a štěrku. A také slunce je stále nízko. Řidiči se musí vyrovnat se střídáním světla a stínů.

Témata:  nehody aut záchranáři

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy