Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká diplomacie řeší poškození památníku Rudé armády. Ruská ambasáda si stěžovala

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha/Most - Ministerstvo zahraničí dnes obdrželo nótu, v níž si ruská diplomacie stěžuje na poškození pomníku vojákům Rudé armády v obci Malé Březno na Mostecku. ČTK to řekla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. Z pomníku podle ministerstva někdo sejmul nápis a pěticípou hvězdu. Podle informací serveru Aktuálně.cz mohlo jít o protestní akci občanů, kteří nesouhlasili s jeho nedávnou opravou.

"MZV potvrzuje přijetí nóty od velvyslanectví Ruské federace v ČR. Nótu jsme prostudovali a ohledně dalšího postupu jsme v kontaktu se zástupci dané obce a s ruskou ambasádou," řekla ČTK mluvčí ministerstva Irena Valentová.

V nótě, kterou ministerstvo obdrželo dnes ráno, se píše, že pomník byl znesvěcen. Ruské ministerstvo zahraničí na svých webových stránkách popisuje poškození jako vandalismus.

Podle informací Černínského paláce někdo z památníku sňal pěticípou hvězdu a tabulku s nápisem. Památník, který byl slavnostně odhalen loni v prosinci, podle zjištění ministerstva nebyl jinak poškozen například posprejováním. Na odcizené tabulce byl nápis "Z VDĚČNOSTI RUDÉ ARMÁDĚ". "Tento nápis se na památníku nachází i po odejmutí tabulky," dodala Valentová.

Starostka obce Renata Zvoníčková řekla serveru Aktuálně.cz, že oprava pomníku vyvolala v obci spor. Část obyvatel ho vítala a část byla zásadně proti. Obec podle starostky začala po zmizelé ceduli pátrat. "Mysleli jsme si, že to zjistíme sami. Ale po reakci, kterou krádež vyvolala, asi policii budeme muset kontaktovat," dodala.

Ruská diplomacie v prohlášení uvedla, že očekává nalezení viníků a obnovení původní podoby pomníku. Požaduje také přijetí opatření, která by zabránila, aby se podobný incident opakoval.

Jak bude české ministerstvo dále postupovat, Valentová neupřesnila. "V tuto chvíli nic dalšího specifikovat nebudeme, je to v jednání," uvedla. Péče o podobné památky je předmětem konzultací komise pro válečné hroby, kterou má v gesci ministerstvo obrany.

Témata:  Ministerstvo zahraničních věcí České republiky velvyslanectví Ruské federace Rusko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy