reklama

Vejce se před Velikonocemi budou prodávat za zhruba 3,50 koruny za kus. Loni byla jejich cena zhruba o 50 haléřů nižší. Cena se zvýšila, protože nyní už nejsou tak velké přebytky na evropském trhu jako loni.

"Očekává se, že ceny vajec se již před Velikonocemi zvyšovat nebudou, obchodníci se budou snažit tak jako obvykle v tomto období přilákat zákazníky na různé slevové akce. Cenová úroveň je ale oproti minulým Velikonocům vyšší," sdělila předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.

Podle ní je česká produkce bílých vajec nízká, na trhu budou bílé vejce spíše z polského dovozu. Zároveň připomněla problémy některých velkých polských dodavatelů. Čeští veterináři například loni na podzim stahovali z prodeje 3,5 milionu polských vajec kvůli salmonelóze.

Podle drůbežářů čeští zákazníci často nepoznají, zda si skutečně kupují česká vejce. Země původu vajec by se proto podle nich měla psát na krabičce.

Loni se do republiky dovezlo 1,185 miliardy vajec. Proti roku 2014 jde o 75procentní zvýšení. Podle údajů Českého statistického úřadu se v ČR v březnu prodávaly vejce na pultech za 3,27 koruny.