reklama

Do Číny pojede Zeman v květnu. "Máme potvrzeno, že se uskuteční bilaterální schůzka s čínským prezidentem," poznamenal Jindrák. Konat by se měla na začátku Zemanovy návštěvy, poté na ni naváže účast na mezinárodní konferenci o Hedvábné stezce, na které by se měly setkat asi tři desítky hlav států.

Český prezident by měl navštívit Šanghaj a chystá se i další program, který bude mít hlavně ekonomické zaměření. Zeman již v minulosti řekl, že ho do Číny doprovodí podnikatel Petr Kellner.

S účastí velké podnikatelské delegace se počítá i při červnové cestě českého prezidenta do Vietnamu. Spojena bude se zastávkou v kazašské Astaně, kde se Zeman zúčastní otevření Expa 2017. "Delegace by mohla být 120členná," uvedl Jindrák k velkému zájmu podnikatelů.

Ještě v květnu se Zeman zúčastní summitu NATO v Bruselu, který má být spojen s první návštěvnou Donalda Trumpa v Evropě.

S Trumpem by se měl Zeman setkat již na konci dubna v USA. V posledních týdnech se v médiích objevily pochybnosti, zda se schůzka uskuteční. Jindrák odmítl, by byla cesta v ohrožení. Nejedná se podle něj o to, zda návštěva bude či nebude, ale kdy a v jakém formátu. Za ideální scénář Jindrák označil nedávnou návštěvu německé kancléřky Angely Merkelové u Trumpa. Ta nejprve s Trumpem mluvila mezi čtyřma očima, pak se jednání rozšířilo i o další členy delegace.