Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud rozhodl: Katarský princ Sání nemá nárok na odškodné za vazbu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Praha - Obvodního soudu pro Prahu 2 dnes nepravomocně rozhodl, že katarský princ Hámid bin Abdal Sání nemá nárok na odškodné za dobu strávenou nezákonně ve vazbě. Požadoval 225 tisíc korun.

Sání byl v Česku po vleklém procesu odsouzen za sexuální styky se školačkami k 11 měsícům vězení a k vyhoštění.

"S ohledem na konkrétní okolnosti případu dospěl soud k závěru, že konstatování porušení práv je dostatečnou satisfakcí," uvedla dnes soudkyně Blanka Vernerová. Přiznání peněz by podle ní nebylo spravedlivé. "Nebylo možné přehlédnout, že se neodškodňuje osoba, která se nedopustila žádného trestného činu," poznamenala.

Sání byl ve vazbě od svého zadržení v září 2004. K porušení jeho práv došlo následným rozhodnutím Obvodního soudu pro Prahu 2 i nadřízeného pražského městského soudu. Oba soudy ho totiž odmítly propustit z cely, ačkoliv tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec rozhodl v dubnu 2005 o jeho předání do Kataru. Sání tak ve vazbě zůstal o 4,5 měsíce déle, než měl, dokud Nejvyšší soud nepřerušil jeho trestní stíhání.

Žalované ministerstvo spravedlnosti argumentovalo tím, že vazbu nelze považovat za nezákonnou, protože Sání byl následně odsouzen. Soudkyně Vernerová dala v tomto ohledu ministerstvu zapravdu. "Není nevýznamné, jakým způsobem celé řízení vůči panu žalobci (Sánímu) skončilo," podotkla. Vzhledem k porušení Sáního práv mu však ministerstvo bude muset uhradit peníze vynaložené na aktuální soudní řízení.

Témata:  Hámid bin Abdal Sání odškodnění Ministerstvo spravedlnosti ČR soudy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy