Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Makedonské úřady zmateny: Žádné zprávy o vyhoštění Čechů nemáme, sdělují

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha/Skopje - Server zurnal.net v neděli zveřejnil zprávu o vyhoštění dvou Čechů z Makedonie, tamní úřady ale o ničem neví. Oba mladíci se prý podíleli na opozičních protestech.

"Makedonské ministerstvo vnitra informovalo naše zastoupení, že za poslední týdny nemá žádné zprávy o vyhoštění českých občanů," uvedla dnes mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Úřad také sdělil, že v posledních dnech byli v Makedonii zadrženi a po prověření dokumentů asi po hodině propuštěni jen dva cizinci, a sice občané Kosova. Makedonská hraniční police podle Lagronové zaznamenala, že dva Češi opustili Makedonii bez jakýchkoliv problémů již 22. dubna.

Provládní server zurnal.net se přitom odvolává na úřady a jiné podobné servery, které o případu informovaly, dokonce citují i nejmenované policisty. Na svých stránkách pak zveřejnily i záběry cestovních pasů dvou Čechů, jednoho pětadvacetiletého a jednoho o rok mladšího.

Lagronová poznamenala, že původ těchto informací makedonská strana nezná. "Dle ministerstva vnitra není jasné, odkud ten webový portál tuto informaci získal," řekla mluvčí.

V Makedonii v minulých týdnech tisíce lidí protestovaly proti rozhodnutí prezidenta Ďorgeho Ivanova udělit milost politikům zapleteným do skandálu s odposlechy. Při demonstracích bylo zraněno několik policistů a poškozena byla budova prezidentského úřadu, sídlo ministerstva kultury, vojenská kasárna a další objekty.

Témata:  Makedonie Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Češi

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy