Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trička s Hitlerem a Heydrichem pobouřily Čechy. Obchody je stahují

Reinhard Heydrich
Reinhard Heydrich
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Mládežnická organizace ČSSD Mladí sociální demokraté (MSD) vyzvala k bojkotu nakladatelství Naše vojsko. Nelíbí se jim, že i přes dřívější přísliby stažení nakladatelství ponechalo v prodeji zboží zobrazující Adolfa Hitlera či Reinharda Heydricha. Výtěžek z již prodaného zboží by podle MSD měl jít na provoz památníku v Lidicích.

MSD poslali otevřený dopis nakladatelství Naše vojsko. Chtějí, aby stáhlo z internetového prodeje "zboží s portréty Adolfa Hitlera, Reinharda Heydricha a dalších válečných zločinců a masových vrahů". Požadují také omluvu a využití výtěžku z již prodaných kusů na provoz lidického památníku. Zároveň organizace vyzvala k bojkotu prodeje těchto produktů některá knihkupectví, ale především veřejnost.

Socialisté vyzvali k bojkotu nakladatelství

Mladí socialisté kritizují především fakt, že nakladatelství už letos v únoru přislíbilo stažení zboží z prodeje. Prý se tak nestalo, dokonce bylo zboží rozšířeno o produkty s portrétem někdejšího Říšského protektora Reinharda Heydricha.

„Jde o obzvláště cynické plivnutí do tváře památce obětí nacistické krutosti a zcela zavrženíhodný podnikatelský záměr. Připadá mi, že se museli zbláznit, což dokládá i fakt, že jsou schopni nabízet triko s Heydrichem vedle trika s Masarykem,“ uvedl předseda MSD Radek Hlaváček.

„Nakladatelství Naše vojsko se pohybuje minimálně na hraně trestné činnosti spočívající v propagaci hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Rozhodli jsme se proto veřejně vyzvat přední česká knihkupectví a čtenáře k jeho bojkotu a věříme, že se naše výzva setká s úspěchem,“ uzavírá stanovisko Hlaváček na webových stránkách MSD.

Hitler a Heydrich zmizeli, Stalin je vedle Gotta

Nakladatelství Naše vojsko má v současnosti na svém e-shopu trička s potisky bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna, vůdce Sovětského Svazu Josefa Stalina, ale také s Karlem Gottem nebo Vladimírem Putinem. Trička s potisky Adolfa Hitlera či Reinharda Heydricha však již na webu nelze dohledat. Vedle trika s Masarykem tak nyní návštěvníci e-shopu mohou vidět revolučního vůdce Che-Guevaru.

Témata:  Reinhard Heydrich Adolf Hitler Karel Gott Češi obchody

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy