Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trička s Hitlerem a Heydrichem pobouřily Čechy. Obchody je stahují

Reinhard Heydrich
Reinhard Heydrich
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Mládežnická organizace ČSSD Mladí sociální demokraté (MSD) vyzvala k bojkotu nakladatelství Naše vojsko. Nelíbí se jim, že i přes dřívější přísliby stažení nakladatelství ponechalo v prodeji zboží zobrazující Adolfa Hitlera či Reinharda Heydricha. Výtěžek z již prodaného zboží by podle MSD měl jít na provoz památníku v Lidicích.

MSD poslali otevřený dopis nakladatelství Naše vojsko. Chtějí, aby stáhlo z internetového prodeje "zboží s portréty Adolfa Hitlera, Reinharda Heydricha a dalších válečných zločinců a masových vrahů". Požadují také omluvu a využití výtěžku z již prodaných kusů na provoz lidického památníku. Zároveň organizace vyzvala k bojkotu prodeje těchto produktů některá knihkupectví, ale především veřejnost.

Socialisté vyzvali k bojkotu nakladatelství

Mladí socialisté kritizují především fakt, že nakladatelství už letos v únoru přislíbilo stažení zboží z prodeje. Prý se tak nestalo, dokonce bylo zboží rozšířeno o produkty s portrétem někdejšího Říšského protektora Reinharda Heydricha.

„Jde o obzvláště cynické plivnutí do tváře památce obětí nacistické krutosti a zcela zavrženíhodný podnikatelský záměr. Připadá mi, že se museli zbláznit, což dokládá i fakt, že jsou schopni nabízet triko s Heydrichem vedle trika s Masarykem,“ uvedl předseda MSD Radek Hlaváček.

„Nakladatelství Naše vojsko se pohybuje minimálně na hraně trestné činnosti spočívající v propagaci hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Rozhodli jsme se proto veřejně vyzvat přední česká knihkupectví a čtenáře k jeho bojkotu a věříme, že se naše výzva setká s úspěchem,“ uzavírá stanovisko Hlaváček na webových stránkách MSD.

Hitler a Heydrich zmizeli, Stalin je vedle Gotta

Nakladatelství Naše vojsko má v současnosti na svém e-shopu trička s potisky bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna, vůdce Sovětského Svazu Josefa Stalina, ale také s Karlem Gottem nebo Vladimírem Putinem. Trička s potisky Adolfa Hitlera či Reinharda Heydricha však již na webu nelze dohledat. Vedle trika s Masarykem tak nyní návštěvníci e-shopu mohou vidět revolučního vůdce Che-Guevaru.

Témata:  Reinhard Heydrich Adolf Hitler Karel Gott Češi obchody

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy