Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 09 varuje: Zákon o sociálním bydlení neomezí obchod s chudobou

TOP 09 má nové logo
TOP 09 má nové logo
Foto: TOP 09

Praha - Zákon o sociálním bydlení, jak ho připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) a schválila vláda, nezabrání podle opoziční TOP 09 takzvanému obchodu s chudobou a daňové poplatníky bude stát desítky miliard korun. Poslanci TOP 09 ho proto nepodpoří. Pomoct lidem v bytové nouzi by podle místopředsedkyně strany Markéty Adamové mohlo sloučení dvou dávek - příspěvku na bydlení a doplatku na bydlení - a vytvoření závazné cenové mapy. Úpravy návrhu zákona budou požadovat koaliční partneři sociálních demokratů - hnutí ANO a KDU-ČSL.

"Současný systém potřebuje pouze vychytat slabiny, aby nebylo možné jej zneužívat. Může však fungovat i bez stavění nových bytů," uvedla Adamová na tiskové konferenci. Nabízení podporovaných bytů podle ní povede potřebné k větší závislosti na státu. Další slabinu návrhu pak TOP 09 vidí v riziku vytváření uzavřených lokalit s nájemníky, kteří jsou zadlužení, nedodržují základní pravidla soužití a nepracují.

Návrh jednoho z prioritních zákonů ČSSD budou dnes poslanci projednávat v prvním čtení. Výhrady k němu má například i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), ještě ve Sněmovně chce omezit počet lidí, kteří by na pomoc dosáhli. Upřesnit okruh možných příjemců podpory chce při projednávání návrhu i vládní KDU-ČSL. Místopředseda lidovců Jan Bartošek novinářům řekl, že normu dnes KDU-ČSL propustí do druhého čtení, v něm bude chtít ale úpravy, například sociální bydlení přímo spojit se sociálními službami.

Sociální byt měli dostat podle návrhu zákona lidé, kteří půl roku žijí po ubytovnách, ústavech či azylových domech, a také ti, kteří vydávají za přiměřené bydlení přes dvě pětiny svých příjmů a nezůstane jim ani 1,6násobek životního minima. Když se zákon do voleb stihne přijmout, první lidé v nouzi by o sociální byt mohli žádat úřady od pololetí příštího roku. Získat by ho pak měli nejpozději do půlky roku 2020.

Existovaly by dva druhy sociálních bytů - s podporou sociálních pracovníků a bez ní. Obce by se mohly dobrovolně rozhodnout, zda sociální bydlení budou mít. Pokud by sociální byty radnice přidělovat nechtěly, zajistil by je místo nich Státní fond rozvoje bydlení. Přidělit by je měl do tří let.

Témata:  sociální bydlení TOP 09 Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy