Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Borůvka už není velvyslancem, Zeman podepsal jeho odvolání

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Karel Borůvka, český velvyslanec ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku, byl ze své funkce odvolán. Na návrh vlády jeho odvolání dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Ministerstvo zahraničí tak považuje celou kauzu kolem Borůvky a jeho ženy Aleny za ukončenu.

Na twitteru o tom dnes informovalo ministerstvo zahraničí. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nedávno stáhl Borůvku z ambasády v Bernu kvůli tomu, že Borůvkova žena Alena na sociálních sítích útočila na zaměstnance ministerstva, novináře a úředníky.

Záležitosti spojené s působením velvyslanců se na jednáních vlády projednávají v utajeném režimu. Není proto jasné, kdy se ministři na odvolání Borůvky shodli. Prezident Zeman, který o odvolání velvyslanců rozhoduje, však již minulý týden uvedl, že Borůvka ve funkci skončí.

Tímto považuji tuto kauzu za uzavřenou a může začít proces hledání nového velvyslance ČR ve Švýcarsku. https://t.co/dTqn9junzy

— Lubomír Zaorálek (@ZaoralekL) 13. dubna 2017

„Tímto považuji tuto kauzu za uzavřenou a může začít proces hledání nového velvyslance ČR ve Švýcarsku," napsal na twitteru Zaorálek. Podobný případ se v době jeho mandátu v české diplomacii nevyskytl.

Borůvku povolal šéf české diplomacie zpět do České republiky v březnu, informovaly o tom Lidové noviny. Zaorálek později uvedl, že je nepřípustné, aby manželka velvyslance dlouhodobě v mailech, sms či na sociálních sítích útočila nejen na zaměstnance ministerstva, ale i na řadu dalších osob ve veřejném prostoru. Ministr dodal, že velvyslance opakovaně upozorňoval na vážnost situace a chtěl po něm, aby ji vyřešil.

Alena Borůvková byla na twitteru aktivní do minulého týdne. Poslední příspěvky se na jejím účtu objevily minulé úterý. Do té doby se na profilu Borůvkové objevovaly i desítky hanlivých příspěvků denně, v některých případech šlo o osobní a vulgární urážky.

Borůvka a jeho manželka jsou stejně jako Zaorálek členy ČSSD, Borůvková v minulosti neúspěšně kandidovala na místopředsednický post ve straně. Do loňského května sama působila v české diplomacii.

Témata:  Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Alena Borůvková Miloš Zeman Karel Borůvka Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy