Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hra Modrá Velryba nabádá děti k sebevraždě? Podle experta vůbec neexistuje

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Toshiba

Olomouc/Praha - Manažer pro internetovou bezpečnost v Seznam.cz Martin Kožíšek a vedoucí projektu E-bezpečí z Univerzity Palackého v Olomouci Kamil Kopecký tvrdí, že hra Modrá velryba ve skutečnosti neexistuje. Včera přitom policie vydavala varování, že hra navádí děti k sebevraždě.

Informace o hře Modrá velryba se dostaly do Evropy prostřednictvím ruských webových portálu Novaja Gazeta a Siberian Times. V textech se objevovaly zprávy o tom, že v Rusku v průběhu roku 2015 až 2016 spáchalo sebevraždu přes 130 dětí a že většina z obětí byla členy stejných diskusních skupin na sociálních sítích, přičemž přes 80 z nich bylo spojeno se skupinami s názvem "modrá velryba".

Na základě této informace se začaly jednotlivé případy prošetřovat a zjistilo se, že s on-line skupinami "modrá velryba" ve skutečnosti nebyl přímo propojen ani jeden případ sebevraždy, píše web.

Ačkoli tedy fenomén "modrá velryba" se sebevraždami dětí přímo propojen není, neznamená to, že by děti nemohly tyto skupiny k nežádoucímu chování inspirovat.

Podle serveru se skupiny začaly aktivně tématikou sebevražd zabývat a sdílet velké množství šokujícího obsahu - především videa sebevražd nebo fotografie řezných ran způsobených žiletkami. "Tyto materiály s odkazy na skupiny se potom rozšířily nejenom po Rusku a Střední Asii, ale také celé Evropě. A právě tyto materiály v současnosti sdílí především dětští uživatelé sociálních sítí," píše E-bezpečí.

Děti o tématu hodně diskutují a věří, že něco podobného existuje. Mohou proto také napodobovat to, co šíří, vyzkoušet si, zdali jsou schopny výzvě vyhovět.

"Komunity, které jsou postaveny na bázi ´modrých velryb´, jsou samozřejmě nežádoucí, nicméně největší skupiny zaměřené na tento fenomén jsou již v současnosti zablokovány," informoval Kopecký.

Témata:  internet počítače děti

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.