reklama

Nová strana by se měla podle MF Dnes podobat německé Alternativě pro Německo (AfD). Diskutuje se prý o podobném názvu, a sice Alternativa pro Česko (APČ). "Cílem této občansky liberální platformy bude dát tuhle zemi do pořádku. Blok proti islámu je zájmový spolek, který chtěl kandidovat na kandidátce Úsvitu. Ten nyní nahradí právě nová strana," řekl deníku Konvička.

Dobrým modelem je prý například Alternativa pro Německo. "Informace o přímé spolupráci v této chvíli nechci ještě komentovat. Nicméně AfD je vlastenecká strana, protiimigrační a protiislamizační a nesporný je i její ekonomický liberalismus. Strana působí kultivovaně a dokáže oslovit i občany středních a vyšších tříd," řekl deníku ideolog Bloku proti islámu Petr Hampl.

S německou stranou má ale velmi dobré vztahy exprezident Václav Klaus, který vystupoval na jejích volebních mítincích a minulý týden se objevil na jejím sněmu. Konvičkův plán se mu ale vůbec nelíbí. "Toto bych v žádném případě nepodpořil. A byla by strašná škoda, kdyby to pan Konvička udělal," napsal Právu exprezident.

"Už jsme přišli o název Svobodní, když to chybně udělal pan Mach, a teď hrozí, že další nadějný název ukradne pan Konvička," dodal Klaus.