reklama

Dohoda o navýšení platů zdravotníků je výsledkem situace, kdy českému zdravotnictví dochází lidské síly. Na zvýšení platů dlouhodobě tlačí Česká lékařská komora a argumentuje právě odlivem lékařů či sester z českých nemocnic. Podle komory je navýšení platů jedním ze způsobů, jak personálně posílit české nemocnice a zdravotnictví obecně.

Na zvýšení platů se proto celkem nepřekvapivě shodla vládní koalice s lékařskou komorou, lékařskými odbory i zástupci krajů, kteří patří mezi zřizovatele nemocnic. Souhlas s navýšením platů o deset procent už premiér Bohuslav Sobotka avizoval před několika týdny.

"Jsem přesvědčen o tom, že není možné riskovat, že nám budou odcházet zdravotní sestry i lékaři, a myslím si, že jim musíme dát dlouhodobou perspektivu toho, že se vyplatí ve zdravotnictví zůstat. Nejenom kvůli penězům, ale kvůli tomu, že zajistíme funkční systém poskytování zdravotní péče a co nejlepší podmínky pro jejich práci, a především dlouhodobě stabilní podmínky," řekl tehdy premiér.

Platy zdravotníkům stoupnou od 1. ledna příštího roku. Nebude to ale zadarmo. V příštích dnech bude vláda jednat o navýšení plateb za státní pojištěnce. "Ministerstvo financí je ochotno dát za státní pojištěnce dvě miliardy. Takže resort dostane navíc 11miliard korun. Na desetiprocentní navýšení stačí šest miliard," avizoval dnes ministr financí Andrej Babiš.