Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD sedí ne penězích, říká Altnerův advokát

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Bývalý advokát Zdeněk Altner se svým právním zástupcem Václavem Veselým již odeslali své vyjádření k dovolání, kterým se ČSSD brání proti povinnosti platit Altnerovi 338 milionů korun za služby v případu Lidového domu. Proti návrhu na odklad vykonatelnosti rozhodnutí argumentují hlavně tím, že strana na platbu má peníze, takže jí nemůže způsobit závažnou újmu, řekl ČTK Veselý. Strana zatím odmítá peníze poslat a uspokojuje Altnerovy věřitele, kterým už poslala téměř devět milionů korun.

ČSSD v dovolání usiluje o odklad vykonatelnosti rozsudku pražského městského soudu, aby do rozhodnutí Nejvyššího soudu nemohl být dluh vymáhán. Argumentuje hlavně tím, že Altner zdržoval řízení a zavinil tak, že k částce 18,5 milionu korun přirostla vysoká smluvní pokuta 318 milionů. "Pro odklad vykonatelnosti podle našeho názoru nemají důvod, protože tvrdí, že mají peníze připraveny," řekl ČTK Veselý.

Nejvyšší soud podle Veselého návrhům na odklad vykonatelnosti vyhoví jen zřídka, zejména tehdy, kdy by měl někdo téměř "skončit pod mostem". "Zákon říká, že je možné to povolit, jen kdyby to způsobilo velice vážnou újmu. Pokud ty peníze mají, a oni říkají, že na ně mají úvěr, tak to žádnou újmu způsobit nemůže," uvedl Veselý.

ČSSD zatím Altnerovi nechce peníze na jeho švýcarský účet poslat kvůli obavám, že by v je v případě úspěchu v řízení o dovolání již nedostala zpět. Uspokojuje proto Altnerovy věřitele, kteří se jí hlásí. Dnes zaplatila další tři pohledávky, informoval ČTK mluvčí právníků vládní strany Jiří Chvojka.

Sociální demokraté již v minulých týdnech plnili ve prospěch Oborové zdravotní pojišťovny, České advokátní komory, několika finančních úřadů a Všeobecné zdravotní pojišťovny. Té dnes strana zaslala dalších 256.000 korun, Státnímu pozemkovému úřadu pak uhradila 265.000.

Bývalý advokát Altner před měsícem vyhrál letitý spor se sociální demokracií, kterou zastupoval ve sporu o Lidový dům. Minulý týden projevila o odkoupení pravomocné pohledávky zájem skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy, která je minoritním akcionářem společnosti New World Resources (NWR), majitele OKD. Altner již dal podnět k exekučnímu vymáhání pohledávky a její prodej zatím odmítá.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Zdeněk Altner

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy