Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejlepší politickou kulturu mají podle Čechů obecní samosprávy

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zjišťovalo, jaký mají Češi názor na politickou kulturu z veřejně činných lidí. Nejlépe ze všech lidé podle výsledků hodnotí představitele obecních samospráv.

Celkem 55 procent lidí si myslí, že představitele obecních samospráv mají nejlepší politickou kulturu, opačného názoru je 34 procent dotázaných. Vedle představitelů obecních samospráv u žádné další hodnocené skupiny nepřevážilo kladné hodnocení nad záporným. Nejhůře dopadli politici z TOP 09 a poslanci.

Téměř vyrovnané podíly měli členové ANO, jejichž politickou kulturu příznivě vnímá 41 procent lidí a nepříznivě 47 procent lidí. Představitelé krajských samospráv, politici KSČM, ČSSD, KDU-ČSL a členové vlády dostali kolem 30 procent kladných hlasů, negativních měli od 40 až 60 procent.

Dobře si podle lidí nevedou ani senátoři, kteří získali 27 procent kladných hlasů a 61 procent negativních. Méně než čtvrtina lidí dobře hodnotila politickou kulturu politiků hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury (SPD), ODS a Úsvitu - Národní koalice. Politickou kulturu poslanců považuje za dobrou 19 procent dotázaných, u poslanců TOP 09 je téhož názoru 17 procent lidí.

Podle zjištění CVVM stoupenci politických stran lépe hodnotí politiky ze stran, které sami preferují nebo jsou jim ideologicky a programově blízké. K téměř všem hodnoceným skupinám jsou kritičtější lidé, kteří by nešli volit nebo nepreferují žádnou stranu. Lidé starší 60 let lépe hodnotí sociální demokraty a komunisty, hůře občanské demokraty. Kritičtěji se staví k politikům ČSSD lidé ve věku 30 až 44 let.

V porovnání s loňským průzkumem se o 11 procentních bodů propadlo hodnocení politické kultury vládní ČSSD a o sedm bodů členů vlády. O šest bodů se snížilo pozitivní hodnocení lidovců a o pět bodů členů TOP 09. Mírně si pohoršili i představitelé krajských samospráv a politici ANO. Naopak si mírně polepšili členové ODS a poslanci.

Témata:  politici Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy