reklama

Muži budou moci podle novely, kterou teď dostane k podpisu prezident, nastoupit na týdenní volno do šesti týdnů po narození potomka. Volno by měli dostat i tehdy, pokud je žena s potomkem v nemocnici. Pokud odváděli nemocenské pojištění, budou z něj dostávat 70 procent vyměřovacího základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské. Otcovská by měla podle vlády posílit vztah mezi rodiči a potomkem a motivovat muže, aby se do péče víc zapojili.

Nárok na otcovskou budou mít podle předlohy muži, kteří jsou v matrice uvedeni jako otcové nebo které jako náhradní rodiče určil soud. V takovém případě by mohli na tuto dovolenou nastoupit do sedmi let věku dítěte.

Někteří senátoři, mimo jiné Jan Horník (STAN) a Zuzana Baudyšová (za ANO), zapochybovali o tom, zda bude Česko na tuto sociální výhodu v budoucnu mít peníze. Nejsilnější kritika ale přišla od senátorů ODS. Místopředseda Senátu za ODS Jaroslav Kubera označil otcovskou za populistický tah. Zazněly i názory, že otcové si mohou vzít obvyklou dovolenou.

"Každým takovým krokem dáváme impuls společnosti, jakých hodnot si vážíme," podpořil otcovskou předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Rovněž Peter Koliba (za ANO) pokládá tuto dávku za rozumnou. "Krok, který dává rodinu dohromady, je krok velmi nutný," řekla místopředsedkyně horní komory Miluše Horská (za KDU-ČSL).

Pro předlohu hlasovalo 58 senátorů ze 77 přítomných, proti byl jeden. Ostatních 18 se hlasování zdrželo.

Otcovská dovolená je uzákoněna podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí ve 23 z 28 zemí Evropské unie. V celém světě je to kolem 80 zemí. V EU nemají otcovskou dovolenou na Kypru, Maltě, v Irsku a na Slovensku. Nemá ji ani Švýcarsko.