Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby do Poslanecké sněmovny budou 20. a 21. října, potvrdil Zeman

Předčasné volby do Sněmovny 2013
Předčasné volby do Sněmovny 2013
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman oficiálně potvrdil termín voleb do Poslanecké sněmovny. Konat se budou v pátek 20. a v sobotu 21. října.

ČTK to dnes sdělil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman již termín voleb oznámil na začátku dubna. Za den vyhlášení voleb se považuje až den, kdy určené datum vyjde ve Sbírce zákonů. Vyhlášením voleb začínají běžet lhůty pro úkony, které jsou součástí přípravné fáze voleb.

Strany a hnutí budou mít na sestavení a odevzdání kandidátek čas do 15. srpna. O tom, které z nich budou k volbám připuštěny, rozhodnou krajské úřady a pražský magistrát nejpozději 1. září.

 O čtyři dny později - 5. září - by měla Státní volební komise vylosovat volebním uskupením čísla, pod nimiž půjdou do voleb.

Rozhodnutí prezidenta musí ještě spolupodepsat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ten již v minulosti řekl, že je připraven to učinit.

Hlava státu musí volby vyhlásit nejpozději 90 dnů před jejich konáním. Ústava stanoví, že se parlamentní volby musejí konat 30 dnů před skončením čtyřletého volebního období, tedy v případě současné Sněmovny před 26. říjnem.

Témata:  Miloš Zeman Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky volby

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy