Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Testováno v Antarktidě. Masarykova univerzita bude udělovat produktům novou známku

Glaciologický tým na ledovci Davies Dome. Zleva: Dr. Zdeněk Stachoň, doktorand Filip Hrbáček a lékař výpravy, MUDr. Martin Slezák. 2014. Foto: Miloš Barták.
Glaciologický tým na ledovci Davies Dome. Zleva: Dr. Zdeněk Stachoň, doktorand Filip Hrbáček a lékař výpravy, MUDr. Martin Slezák. 2014. Foto: Miloš Barták.
Foto: Masarykova univerzita Brno

Brno - Masarykova univerzita v Brně si zaregistrovala ochrannou známku Testováno v Antarktidě. Toto označení mohou získat výrobky či zařízení, jež se osvědčí v extrémních podmínkách ledového kontinentu.

Odborníci tak chtějí přitáhnout pozornost průmyslové sféry k výzkumu, který je zaměřený převážně na projevy klimatické změny. "I když výzkumy nemají přímý aplikační potenciál, může Masarykova univerzita nabídnout možnost prověření vlastností různých produktů v prostředí, kde je běžný například silný nárazový vítr, který s sebou unáší velké množství písku i solí, rychlé střídání teplot, které mohou mimo sezonu přejít z plus pěti stupňů na minus 35 stupňů Celsia, nebo silné ultrafialové záření," uvedl manažer projektu antarktické stanice Pavel Kapler.

Výpravy mohou podle výzkumníků ohodnotit široké spektrum produktů, od outdoorového vybavení přes potraviny a technické vybavení až po vědecké přístroje.

"Způsob testování bude záviset na požadavcích zadavatele a typu produktu, může jít jak o recenzi, zda výrobek splňuje deklarované vlastnosti, tak o pomoc s úpravami zařízení či výrobku vedoucími k jejich zdokonalení," uvedl Kapler.

Témata:  Masarykova univerzita Brno Antarktida

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy