reklama

Sociolog a místopředseda Bloku proti islámu Petr Hampl útoky odsuzuje. Podle něj je hnutí kultivovanou a umírněnou skupinou v porovnání s ostatními, jejichž výroky jsou horší než ty, které pronesl Martin Konvička.

Řada útoků má podle něj divný charakter a vyvolávají podezření, že byly vymyšlené, že se neodehrály skutečně. "Domnívám se, že podstatná část těchto útoků je falšována, aby to bylo záminkou pro omezování osobních svobod, a lidé se mohli zavírat za to, co říkají. Nejde jen o mě, ale o tisíce lidí, kteří ještě před pár lety mohli říkat, co si myslí a dnes se bojí... Aktivistům jde z velké části o to, aby tu byl zaveden totalitní systém, a tyto útoky jsou záminkou pro to, aby se prosazovala drakonická opatření," tvrdí Hampl v pořadu Pro a proti na Českém rozhlasu.

"Vyšetřování jsou většinou do ztracena, udělá se nějaká pomluva v médiích, že proběhly nějaké útoky, a pak to mizí. Koneckonců, ten pobodaný muslim, který nakonec ani nepotřeboval vyhledat lékařské ošetření, se do týdne ukazoval zdravý na veřejnosti," dodal.

Starosta Benešova nad Ploučnicí Filip Ušák je ale přesvědčen, že omezování občanských svobod má ve svém programu právě Blok proti islámu. "K odebírání práv určité skupině obyvatel se spíše hlásí Blok proti islámu. Pan Hampl hovoří o tom, že někdo zakazuje kritizovat, diskutovat o podstatě islámu, ale to přece není pravda. Diskutujeme, konají se veřejné besedy i pořady v médiích. Prostor dnes v současné České republice říci svůj názor je asi největší, jaký v historii této země kdy byl. Tvrdit opak je cílená demagogie, která realitu posouvá někam jinam," uvedl. 

Společností podle něj vládne hysterie, která se projevuje při protiuprchlických demonstracích. "Tato hysterie nakonec rozvášňuje všechny strany navzájem, ale velkou zodpovědnost na tom mají názory právě lidí jako je pan Hampl, kteří přitápí pod kotlem a vzbuzují vášně, které ve finále jsou na obou stranách," dodal.