Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi splácejí úvěry nejlépe za posledních sedm let, půjčku má 47 procent občanů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Pro lidi v Česku, kteří si vzali úvěr, je nyní jeho splácení nejsnadnější za sedm let. Vyplývá to z vyjádření účastníků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Půjčky nyní splácí snadno 54 procent dlužníků, před rokem to bylo 45 procent. Úvěr má nyní téměř polovina občanů nebo jejich domácností, nejpřijatelnější je pro ně půjčit si peníze na bydlení, podnikání a studium. Výsledky svého březnového průzkumu dnes CVVM poskytlo ČTK.

Půjčku nyní podle průzkumu má 47 procent občanů, před rokem to bylo 48 procent. Hypotéku či úvěr na stavební spoření splácí 26 procent zadlužených, podnikatelský úvěr tři procenta, půjčku na zboží 21 procent a jinou půjčku 16 procent.

"Ze srovnání s minulým rokem vyplývá, že během jednoho roku významně ubyly pouze půjčky na zboží, zatímco v ostatních případech nebyla změna statisticky významná," podotkli autoři průzkumu. Z domácností s dobrou životní úrovní má úvěr 43 procent, z těch se špatnou úrovní je to 56 procent.

Velmi snadné je splácet úvěr, který mají, pro 11 procent účastníků průzkumu, spíše snadné pro 43 procent. Spíše obtížně peníze splácí třetina a velmi obtížně desetina zadlužených.

Snáze vidí splácení svých půjček domácnosti, které považují svou životní úroveň za dobrou. "Ti, co deklarují špatnou životní úroveň, považují splácení z 89 procent za obtížné," uvedlo CVVM.

Témata:  Češi dluhy úvěry CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy