Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drábová odporuje Chovancovi. chce i dál zůstat krajskou zastupitelkou

Dana Drábová, česká jaderná fyzička a lokální politička.
Dana Drábová, česká jaderná fyzička a lokální politička.
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová po vyjádření ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) nezmění svůj postoj. Nadále setrvá ve funkci středočeské zastupitelky za hnutí STAN.

Řekla to dnes ČTK. Chovanec ve čtvrtek oznámil, že kvůli neslučitelnosti funkcí zbaví mandátu krajské zastupitelky ministerskou náměstkyni Kláru Dostálovou (ANO), pokud ji hradecké zastupitelstvo samo neodvolá. V podobné situaci je podle něj ve středních Čechách Drábová.

Funkce zastupitele a vysokého státního úředníka jsou podle vnitra neslučitelné, zastupiteli mohou být jen řadoví státní zaměstnanci. Dostálová i Drábová jsou ale přesvědčeny o tom, že zákon neporušují.

Dostálová je připravená obrátit se na právníky a na soud, v případě Drábové hnutí STAN avizovalo, že se hodlá o její mandát také soudit a získat rozsudek fungující pro tyto případy jako precedent.

"Já bych rezignovala dávno, protože mě to věru nebaví, ale na druhou stranu ta rezignace znamená, že není o co se soudit. Ani o výklad zákona, ani o nic jiného," podotkla Drábová.

Sama žádné kroky činit nechce, vývoj událostí ji moc netěší. "Vnímám to jako nepříjemnou osobní záležitost, ale takhle se v tomhle státě tvoří zákony. Tak to je," dodala.

Témata:  Dana Drábová Milan Chovanec politici

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy