Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropské politické strany a nadace by mohly v budoucnu sídlit v Ćesku

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Praha - V Česku by mohly mít sídlo evropské politické strany a nadace. Počítá s tím nový návrh zákona, který bude schvalovat vláda.

Zákon reaguje na evropskou směrnici z roku 2014, jejímž cílem bylo usnadnit činnost evropských politických stran a nadací. Řeší zejména součinnost s unijním úřadem, u něhož se evropské strany a nadace musí registrovat.

Podle údajů z vládních materiálů působí na evropské úrovni 18 politických stran, ke kterým je přidružen stejný počet nadací. Nejčastěji jsou v Belgii, Francii, Dánsku či Itálii, píše se v důvodové zprávě.

"Jako klíčový prvek evropského státního statusu je evropským politickým stranám a evropským politickým nadacím přiznána evropská právní subjektivita, která jim zajišťuje právní způsobilost a uznání ve všech členských státech," stojí v důvodové zprávě.

Evropský právní status však strany a jejich přidružené politické nadace neopravňuje k tomu, aby nominovaly kandidáty do vnitrostátních či evropských voleb nebo k účasti v kampaních k referendům. "Udělení takového oprávnění zůstává v pravomoci členských států," uvádějí podklady pro vládu.

Témata:  Česká republika EU nadace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy