reklama

Premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka dnes na tiskové konferenci vyjádřil podezření, že v řadě případů mohlo být vydání obligací vedeno motivem vyhnout se daňové povinnosti. Sociální demokraté se obávají, že případné daňové úniky by mohly být letos v létě promlčeny.

Sobotka prohlásil, že daňová správa v minulosti vydávala mnoho statistik o tom, kolik podnikatelů pochybilo při dodávání kontrolních hlášení u daně z přidané hodnoty nebo o počtu pokut za porušení pravidel elektronické evidence tržeb. Zatím se ale podle něj neobjevila žádná statistika o tom, kolik zkontrolovala firem, jež vydaly korunové dluhopisy, a zda udělila nějaké sankce nebo vyvrátila všechna podezření z daňových úniků.

"Není možné, aby se daňová správa zaměřovala na malé drobné podnikatele, aby se zaměřovala na zaměstnance a obcházela v tichosti velké firmy, miliardáře, bohaté lidi. My jsme přesvědčeni o tom, že daňové zákony tady musí platit pro každého," řekl Sobotka. Proto žádá o sdělení, jak daňová správa v záležitosti postupovala. Očekává ho na pondělním jednání vlády.

Připomněl, že korunové dluhopisy vydalo v roce 2012 několik set firem, a některé případy podle něj vyvolávají vážné podezření ze snahy o to vyhnout se placení daní. Zmínil v této souvislosti podnikatele Radima Jančuru a jeho společnost Student Agency holding. Jančura loni uspořádal plakátovou kampaň, v níž se vymezoval proti některým politikům ČSSD.