Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet nakažených spalničkami přibývá, nemocnice v Ostravě zakázala návštěvy

Nemo, ilustrační fotografie
Nemo, ilustrační fotografie
Foto: Focus Agency

Ostrava - V Moravskoslezském kraji přibývá lidí nakažených spalničkami. Krajská hygienická stanice jich v Ostravě eviduje 69, z toho 36 dětí.

ČTK to dnes řekla ředitelka stanice Helena Šebáková. Od počátku týdne přibylo v kraji 18 nakažených. Mluvčí Městské nemocnice Ostrava David Račák řekl, že nemocnice dnes kvůli spalničkám vyhlásila až do odvolání zákaz návštěv malých dětí na oddělení dětského lékařství.

"Oddělení jsme uzavřeli z preventivních důvodů, abychom zabránili šíření nemoci. V tuto chvíli na oddělení nemáme žádného pacienta. Byla u nás čtyři dny holčička, kterou jsme s potvrzenými spalničkami odeslali do nemocnice v Opavě. Spalničkami nám ale onemocněla paní doktorka," řekl Račák.

Šebáková uvedla, že mezi evidovanými případy je 11 zdravotnických pracovníků. "Celkem 53 případů onemocnění spalničkami bylo laboratorně potvrzeno, dále je hlášeno 16 klinických případů," uvedla ředitelka.

Nejvíce nemocných, celkem 25, je mezi lidmi nad 30 let. Druhou nejpostiženější věkovou skupinou jsou děti do jednoho roku, kterých onemocnělo 17, mezi dětmi od jednoho roku do čtyř let je v kraji 13 pacientů. Nejvíce nemocných - celkem 53 - je z Ostravy. Jediným okresem kraje, kde se zatím spalničky neobjevily, je Bruntál.

Spalničky jsou vysoce infekční nemoc, která se šíří kapénkami. Onemocnění začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech na sliznici tváří se mohou objevit bělavé tečky se zarudlým okolím. Onemocnění se může komplikovat zápalem plic, zánětem středního ucha, vedlejších dutin nosních nebo zánětem mozku.

Témata:  Spalničky nemoc nemocnice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy