Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda podpořila Babišův návrh: Přebytek rozpočtu půjde na umoření dluhu a investice

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Vláda.cz

Praha - Vláda dnes schválila zprávu o hospodaření státu v loňském roce, přičemž přebytek 62 miliard korun půjde na umoření státního dluhu. Letos se také mají posílit investice.

V koaliční diskusi nebyl přijat návrh prosazovaný ČSSD, aby se přebytek stal rezervou pro budoucí valorizace penzí. "Umořil se státní dluh, je tam doprovodné usnesení o navyšování investic, jak navrhl předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD)," řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) novinářům v průběhu jednání kabinetu.

Zprávu o hospodaření státu, jejíž součástí je rozvaha o přebytku, musí kabinet předložit Sněmovně do konce týdne.

"Ministři a ministryně mají do 9. května předsedovi vlády a prvnímu vicepremiérovi poslat návrhy na posílení investic vlády v rámci stávajícího investičního programu. Ministr financí do 31. května předloží vládě návrh na restrukturalizaci výdajů státního rozpočtu s cílem posílit investice státního rozpočtu," dodal mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

Podle Valachové se kabinet dohodl, že na investice vyčlení zhruba deset miliard korun, konkrétní částku zatím ale nestanovil. Peníze mají směřovat například na opravy škol a nemocnic.

Využití přebytku z loňského hospodaření státu řešili vládní politici již počátkem roku. Přebytek podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) reálně neexistuje, jde pouze o účetní krok.

Témata:  vláda státní rozpočet státní dluh

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy