reklama

Kabinet se dlouhodobě staví proti kvótám pro přerozdělování migrantů a Sobotka dnes tuto pozici potvrdil. "Česká vláda odmítá kvóty i pokuty za jejich nenaplnění," uvedl na twitteru. Pokutou či trestem je de facto pro členskou zemi zvažovaná částka pro "vykoupení". Deník Financial Times v této souvislosti píše o 250.000 eurech (6,75 milionu Kč) za každého žadatele o azyl, kterého by stát odmítl přijmout.

Liberalizace vízového styku je součástí březnové dohody mezi EU a Ankarou, která na jejím základě v minulých týdnech významným způsobem omezila počty migrantů přeplouvajících z Turecka na řecké ostrovy. Podle Sobotky lze o liberalizaci uvažovat jen tehdy, pokud Turecko řádně splní všechny podmínky. Stejně hovořila i poslankyně ANO Ivana Dobešová.

EU se podle BBC obává toho, že pokud nebude dohoda o bezvízovém styku, Turecko nebude plnit dohodu ohledně imigrantů. Turecko podle stanice však neplní kritéria bezvízového styku například ohledně svobody slova, spravedlivého soudnictví či lepší ochrany menšin.

Právě tyto nedostatky jsou podle místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška zásadní. "Jedním z hlavních problémů posledních let EU je nedostatečné dodržování pravidel, na kterých se členské státy samy předtím shodly. Navrhovaný podmíněný souhlas s bezvízovým stykem, ačkoli Ankara nesplňuje potřebné podmínky jako svobodu slova či spravedlivé soudnictví, je pokračováním tohoto stavu," uvedl.

ODS minulý týden představila svůj návrh řešení migrační krize, klíčovým bodem je možnost vyloučení států, které nejsou schopné chránit vnější hranici Evropské unie, ze Schengenu. Slibovat Turecku bezvízový styk, když neplní podmínky, je podle předsedy strany Petra Fialy špatné řešení. "Turecko se může stát pohodlnou vstupní branou pro radikály do Evropy," řekl Fiala.

K odmítnutí zavedení bezvízového styku s Tureckem vyzval v březnu vládu sněmovní výbor pro evropské záležitosti, následně se stejně v nezávazném usnesení vyslovila celá Sněmovna. Za prvořadý úkol vlád členských zemí EU označila ochranu vnějších hranic schengenského prostoru.