Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud zprostil viny muže, který házel vejce na Zemana

Vzpomínková akce na 17. listopad 1989 a demonstrace proti Zemanovi před očima čtyř dalších prezidentů.
Vzpomínková akce na 17. listopad 1989 a demonstrace proti Zemanovi před očima čtyř dalších prezidentů.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Soud zprostil viny Jindřicha Frühaufa (63), který podle obžaloby hodil dvě vejce směrem k prezidentovi Miloši Zemanovi. Skutek se nepodařilo prokázat.

Dnešní verdikt není pravomocný. Za výtržnictví muži hrozily až dva roky vězení, státní zástupkyně pro něj navrhovala peněžitý trest 25.000 korun. "Nebylo prokázáno, že se stal skutek, pro který je obžalovaný stíhán," odůvodnil rozsudek soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Milan Rossi.

Incident se stal 17. listopadu 2014 na Albertově. Lidé tehdy Zemanovi na transparentech vytýkali náklonnost k Rusku či vztah k alkoholu. Z davu létaly předměty a zaznívaly výzvy k odstoupení z funkce. Za chování při demonstraci byl však nakonec obžalován jako jediný Frühauf.

Soudce práci policistů ostře zkritizoval. Kauzu označil za "snahu policie obstát v tom jediném zadržení, kterého byla schopna". Proti Frühaufovi svědčili dva zasahující policisté, podle soudu však jejich výpovědi stojí osamoceně. Muži se neshodli ani na tom, jakou rukou důchodce házel. Pravák Frühauf měl tehdy na pravé ruce ortézu, jež mu znehybňovala palec.

Frühauf označil své stíhání za hysterickou mašinérii. Uvedl, že si připadá jako v Bělorusku, Rusku nebo Číně. Novinářům řekl, že zvažuje další právní kroky k očištění svého jména.

Témata:  Miloš Zeman demonstrace na Albertově soudy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy