Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Noční vlci v Brně uctili památku padlých vojáků. Jak to skončilo tentokrát?

Ruští motorkáři ze skupiny Noční vlci
Ruští motorkáři ze skupiny Noční vlci
Foto: nwrussia.info

Brno – Hejtman Jihomoravského kraje a předseda Asociace krajů České republiky Michal Hašek (ČSSD) na svém profilu na sociálních sítích zveřejnil fotky, na kterých spolu s motorkáři ze skupiny Noční vlci vzdal památku sovětským vojákům, kteří padli při osvobozování Brna. A na sociálních sítích se strhl poprask.

Motorkáři z ruského motocyklového klubu Noční vlci, známého vztahy s prezidentem Vladimirem Putinem, nejprve na jihu Polska v bývalém nacistickém vyhlazovacím táboře Osvětim uctili památku obětí fašismu. Odtud se pak vydali do Brna. Šéf klubu Alexandr Zaldostanov je na sankční listině USA i Evropské unie za aktivní podporu ruské anexe Krymu. Průjezdu Evropou se však neúčastní.

„Dnes večer vzdali v Brně na Ústředním hřbitově hold vojákům Rudé armády padlým při osvobození Brna a jižní Moravy ruští, čeští i slovenští motorkáři. Vše proběhlo klidně, důstojně a bez jakýchkoliv problémů. Bylo pro mne silným zážitkem být při tom a společně se poklonit památce padlých s ruským generálním konzulem panem Budajevem. Jsem zvědav, co se zítra dozvím z českých médií," uvedl na sociálních sítích Hašek, přidal také několik fotografií.

Ihned se ozvaly hlasy, které jeho krok podpořily. Mnozí poukazovali na roli sovětských vojáků při osvobozování země a na to, že „minulost nelze přepsat". „Dobře. Michal Hašek nezklamal," komentoval setkání Haškův stranický kolega Stanislav Huml. Hejtmanovo gesto ocenily i poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna nebo proruská aktivistka Jelena Vičanová.

Naopak ostře se do politika za setkání s Nočními vlky pustil proukrajinský aktivista Tomasz Peszynsky. „Hašek! 'Vmeste my sila, My patrioty Rossiji.' Je to venku. Takovýto coming out tu už dlouho nebyl. Tak to je síla. Ten Zemanovsko socanskej pučista dělá otevřenou protekci chlapům, kteří se pyšní tím, že zasahovali a dělali pořádky na Krymu a Donbasu," rozjel se aktivista na sociálních sítích.

„Kde jsou ti fízlové a mlátičky, co zmydlili nedávno onoho mladíka na Florenci jen protože neměl občanku? Jak to že je nebuzerují, nepředvádějí na stanici policie za účelem podání vysvětlení, jak to, že po nich nechtějí na každém kroku techničák, řidičák, pojištění, jak to, že jim neměří dezén a neberou krev, otisky atp? Proč je nepovažují za bezpečnostní riziko, jehož mají plná ústa? Jak to, že naše hrdinné mlátičky, které se v Praze producírují se samopaly a tak rády si bouchnou, aby si ukojili libido převahy dané uniformou najednou zmizely? Cožpak nemají chuť si bouchnout, jako obvykle? Dostaly strach? Nebo povel? Nebo snad cítí instinktivně spřízněnost krví s tímto fašizoidním ksindlem? Zde bude asi ta správná odpověď," dodal ostře Peszynski.

Témata:  Michal Hašek motorkáři Brno "konvoj ""Nočních vlků"""

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.