reklama

„Česká republika odmítá zavádění kvót pro uprchlíky, a stejně tak odmítáme i návrhy na sankce za jejich neplnění. Kvóty jsou v debatě o řešení migrační krize slepou uličkou a Evropská komise by už tuto myšlenku měla konečně opustit. Pokud jde o vízovou liberalizaci s Tureckem, je zcela nezbytné, aby Turecko nejprve řádně splnilo všechny potřebné podmínky, jako kterýkoliv jiný stát, se kterým EU o této věci jedná. Není možné přistupovat na nějaký speciální režim. Česká republika na tom výslovně trvala během celého vyjednávání dohody EU – Turecko o řešení migrační krize," uvedl k připravované revizi dublinského systému premiér Bohuslav Sobotka.

„Reálná politika? Komise dnes zveřejní návrh na revizi Dublinského režimu... O tom, že ten je třeba reformovat snad nepochybuje nikdo, a nalezení fungujícího, vzájemně přijatelného „kompromisu" bude nesnadné. Včera, tedy bez znalosti toho, co přesně bude v prvním návrhu, do této diskuse na základě informací Financial Times vstoupila  většina českých politiků. Chápu, tak holt chodí," posteskl si na sociálních sítích europoslanec,

Nechápe prý ale, proč spěchá premiér se silně kritickým vyjádřením k nezveřejněnému návrhu, proč srozumitelně nesdělí, jaké řešení on navrhuje (a ev. proč s ním doposud neuspěl), a proč má text s nadpisem „Komentář předsedy vlády k připravované revizi dublinského systému" označen v prokliku jako 'komentar-predsedy-vlady-k-zavadeni-kvot-pro-uprchliky' I když, ten poslední bod to asi vše vysvětluje... Úkolem vrcholným politiků by mělo být zemi vést, kam ji vedou tímto způsobem, mi (raději) není jasné..." pustil se do premiéra Niedermayer.

Bezvízový styk s Tureckem? Země musí splnit podmínky

Podobně vidí i otázku možného zavedení bezvízového styku s Tureckem. „Startujeme novou 'hysterii'? A neb proti všemu a proti všem...Mezi jednáními v parlamentu koukám na informace 'z domova'. Čtu, že jsme zásadně proti bezvízové politice s Tureckem, jsme tradičně proti kvótám a také proti možnosti, aby místo přijímání uprchlíků země mohla volit peněžní platby..." shrnuje postoje Česka europoslanec.

„Tak si říkám, jak si vlastně řešení krize představujeme... Dovolím si říct pár dojmů. Na webu jsem se dočetl, že Turecko získá bezvízový styk, pokud do jeho zavedení splní určené podmínky (to zopakoval místopředseda Komise Timmermans před pár desítkami hodin). Cesty bez víza neznamenají, že každý turecký občan může kdykoliv nekontrolovaně přijet a zejména ne to, že se do Schengenu může přestěhovat či zde začít pracovat. 'Take or Pay', tedy možnost místo přijetí uprchlíků svůj spolupodíl na řešení problému učinit finančně a tím 'zlevnit' příjem uprchlíků pro ostatní, je něco, co se mi zdá docela rozumné a 'vstřícné' (a čekal bych spíše odpor čistých plátců, neb logika 'vezmeme se kohezní stovky miliard a deset jich pošleme zpět' tam asi nebude mít politickou podporu). Pokud Komise navrhne 'krizový mechanismus', tak de facto navazuje na to, co již v platné legislativě je (i když chápu, že povinné nouzové kvóty jsou silnější než dnešní 'předložení návrhu')," vysvětluje.

Niedermayer přiznává, že má o vývoj nejen u nás obavy. „Místo toho, abychom byli rádi, že se Evropě daří postupně problém řešit, nadechujeme se k protestům a rozvíření emocí. Je přece jasné, že žádná 'krásná' řešení v dnešním reálném světě nejsou.... Musíme hledat řešení funkční a ty, za které se nebudeme muset stydět... Najdou se lidé, kteří budou tvrdit, že takovéto návrhy právě činí Unii u nás nepopulární. Myslím, že spíše snaha jim 'neporozumět' a naše postoje k nim jsou toho pravou příčinou..." dodává.