reklama

Předseda představenstva Árpád Könye řekl, že výše dividendy byla navržena s ohledem na finanční výsledky za léta 2015 a 2016 i budoucí potřeby společnosti. Kutnohorskému výrobci tabáku loni meziročně vzrostl čistý zisk o 7,7 procenta na 2,8 miliardy Kč. Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 5,4 procenta na 11,5 miliardy korun.

"Schválená dividenda představuje rozdělení téměř celého zisku za rok 2016, a zajišťuje tak našim akcionářům hrubý výnos ve výši 7,6 procenta na akcii dle ceny akcií z 30. prosince 2016," uvedl Könye.

Růst čistého zisku a konsolidovaných tržeb v roce 2016 byl dán podle vedení firmy především příznivým vývojem objemu prodejů a míry zastoupení jednotlivých značek při prodejích v Česku a na Slovensku a zároveň příznivým vývojem cen v ČR. Provozní zisk firmy se zvýšil o 8,4 procenta na 3,5 miliardy korun. Tržby v tuzemsku bez spotřební daně a DPH vzrostly o 5,7 procenta na šest miliard Kč.

Objem domácího odbytu stoupl o 3,9 procenta na 9,2 miliardy kusů cigaret, na Slovensku o 0,7 procenta na čtyři miliardy cigaret. Tržní podíl v ČR se zvýšil o 0,2 procentního bodu na 46,1 procenta, na Slovensku o 0,1 procentního bodu na 57,1 procenta. Celkový trh cigaret vzrostl v Česku o 0,1 procenta a na Slovensku o 0,3 procenta klesl.

Vedení akcionářům oznámilo, že firma začne v druhé polovině letošního roku distribuovat v Česku a na Slovensku výrobky iQOS, ve kterých se na rozdíl od běžných cigaret tabák zahřívá. Úroveň škodlivých a potenciálně škodlivých látek je podle vedení firmy v těchto produktech o 90 až 95 procent nižší.

Philip Morris ČR je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků. V Česku zaměstnává přes 1000 lidí.