Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ropákem roku 2016 se stal ministr dopravy Dan Ťok

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) ocenění Ropák roku 2016, kterou mu dnes udělilo hnutí Děti Země za zablokování zařazení lokality Louky u Přelouče do evropské soustavy chráněných území NATURA 2000, pobavilo. Podle Ťoka zařazení této lokality do soustavy chráněných území totiž koliduje s plánem resortu vybudovat v místě umělé koryto, aby zlepšilo splavnost řeky velkými loděmi. Zároveň ministr obvinil ekology, že naopak bezdůvodně blokují výstavbu dálnic.

"Jsem velmi rád, že jsem také získal hlavní cenu od pana Patrika (předseda spolku Miroslav Patrik pozn. ČTK). Už jsem se bál, že na mě zapomene a že to v tomto volebním období nestihne. Jestli jsem získal Ropáka za to, že nechci speciální režim ochrany pro modrásky u Přelouče, které navíc náš resort pomohl přesunout podle požadavků ekologů na náhradní místo, kde spokojeně žijí stejně jako v řadě jiných lokalit, pak jsem s cenou ještě spokojenější," napsal ministr ČTK.

Zároveň uvedl, že Děti země v současnosti blokují téměř všechny klíčové dopravní stavby od modernizace dálnic D1 po výstavbu nových úseků dálnic D3, D6, D11, D35. Podle ministra je nenapadají kvůli konkrétním ekologickým výhradám, ale z principu. Desetiletá zpoždění, na kterých se pak podílejí, způsobují poškození životního prostředí a zdraví obyvatel, kteří žijí podél starých komunikací, dodal šéf resortu.

Antiekologickou cenu Ropák roku 2015 dostal loni stejně jako o rok před tím tehdejší ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Ropákem se stal kvůli tomu, že se mu podařilo prosadit prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí v lomu Bílina.

Cenu Zelená perla 2016 za antiekologický výrok získal poslanec Roman Váňa (ČSSD). Na úmysl vedení Prahy, aby se na Malostranském náměstí zrušilo parkoviště pro automobily, reagoval slovy: "S auty je to náměstí hezčí, smysluplnější, živější, prázdné bez aut mi to přijde podle návrhů, co jsem viděl, ošklivější, nelidské."

Témata:  Dan Ťok ekologie ropák a zelená perla roku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy