Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak Norské fondy prospívají ČR? Europoslanec provedl výzkum

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) v boji proti norské sociální službě
Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) v boji proti norské sociální službě
Foto: Facebook

Praha - "Norskými fondy si v jejich názvu uvedená severská země platí za svoji účast v Evropském hospodářském prostoru. Na oficiálních stránkách těchto fondů se píše, že jejich smyslem je „snižování sociálních a ekonomických rozdílů," píše v komentáři, který má k dispozici server EuroZprávy.cz, lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

O několik řádků níže se na stejné stránce dočteme, jak od roku 2004 byly s jejich pomocí financovány v Česku „zajímavé projekty" v celkové hodnotě více než 6 miliard Kč. To všechno zní velice pěkně. Proto jsme s asistenty podrobili zkoumání seznam projektů, které byly hrazeny z norských peněz. A co myslíte? Skutečně jsou norské finance tak prospěšné, jak se může na první pohled zdát?

Barnevernet do každé země? Nikdy!

Ano, z Norských fondů je financována řada bohulibých aktivit, jako jsou charita či diakonie, výzkumná činnost či obnova především církevních památek. Ďábel se ale skrývá v detailech. Při podrobném prostudování velmi dlouhého seznamu příjemců, se člověk nemůže zbavit dojmu, že Norské fondy slouží i jako prostředek pro prosazování politických a ideologických cílů Norska podporou spřízněných českých nevládních organizací.

Norskému úsilí přizvukují také lidé jako např. naše paní „progresivistická" ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Nemůžeme se pak divit, že paní ministryně nejenže nepomáhá v kauze dětí v Norsku, ale sama Barnevernet hájí. Příliš se ani netají tím, že by norskou praxi ráda zavedla i v Česku, protože její vztah k biologické rodině odpovídá vztahu hrušek s jablky.

Vraťme se zpět k Norským fondům. Na velmi dlouhém seznamu příjemců peněz z Norska můžeme vedle projektů, o jejichž přínosu nebude pochybovat snad nikdo, najít i řadu velmi kontroverzních nevládních či spíše nátlakových organizací. Lze zde najít řadu aktivit, jejichž přínos je pro českou společnost naprosto nulový, ač jsou prezentovány jako velmi prospěšné projekty, na což tu opakovaně upozorňuje poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková.

Norsko prosazuje v Česku své zájmy

Konkrétně se jedná např. o různá „zelená" a hlavně „genderová" feministická uskupení blízká ministryni Michaele Marksové, jejichž postoje dlouhodobě prosazuje. Pod financováním takovýchto organizací si zřejmě Norsko představuje ono zmíněné snižování sociálních či ekonomických rozdílů. Opakovaně jsem tu již psal o návrzích, které tu ministerstvo práce a sociálních věcí doslova chrlí za podpory různých Norskem financovaných "neziskovek".

Osobně dost silně pochybuji o tom, že by ony socialistické feministky v dnešní době skutečně přispívaly ke snížení jakékoli nerovnosti. Zcela jistě ale mají společnou jednu věc. S obrovskou vehemencí se snaží prosazovat své politické zájmy a prezentovat vlastní velmi vyhraněné názory v celé české společnosti.

Podporou organizací sledujících politické cíle se Norsko vměšuje do vnitřních záležitostí Česka, což považuji za naprosto nepřípustné. Tvrdí-li někteří, že boj s Barnevernetem je zasahování do norských věcí, hluboce se mýlí. Ve skutečnosti tak činí právě Norsko prostřednictvím svých fondů.

Témata:  Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Barnevernet Norsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy