Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda navýší důchody nad zákonný rámec

Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Poslanecká sněmovna dnes schválila důchodovou novelu, která dá vládě pravomoc zvyšovat důchody nad zákonný rámec. K tomuto kroku by přistoupila poté, kdy by byl jejich růst podle pravidel velmi malý.

Důchody se v tuto chvíli podle zákona zvyšují vždy od ledna, a to o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Tyto ukazatele za poslední období byly nízké, takže měsíční penze letos vzrostla v průměru o 40 korun. Zákonodárci proto přidali důchodcům jednorázově pro tento rok 1200 korun navíc.

Vláda bude moci penze navýšit maximálně o 2,7 procenta. Kabinet původně navrhoval hranici 1,7 procenta, o procentní bod vyšší prosadili v souladu s dohodou v koalici sociální demokraté. V průměru by tak mohla vláda přidat zhruba až o 300 korun měsíčně. Koalice se zatím shoduje podle dřívějších informací na valorizaci o 200 korun. Podle výpočtu ze zákonného rámce by odhadované zvýšení činilo kolem 180 korun.

"Je to revoluce ve valorizaci penzí, tady platil restriktivní zákon, který neumožňoval vládě, aby zasahovala," řekl novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ač je příští rok volební, kabinet podle něho přistupuje k penzím "velmi rozumným způsobem".

Pravicová opozice varuje před možným zneužíváním zákona před volbami. ODS neuspěla s požadavkem na rozsáhlejší úpravy výpočtu a valorizace penzí. Strana navrhla zvýšení základní výměry důchodu, tak by na tom prý vydělali hlavně lidé s nižšími penzemi. Pravomoc vlády zvýšit důchody nad zákonný rámec by podle návrhu ODS měla hranici 1,8 procenta a musel by ji schválit sněmovní rozpočtový výbor.

Pro hlasovalo 138 ze 171 přítomných poslanců. Kromě ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL návrh podpořili také opoziční poslanci KSČM, Úsvitu a nezařazení členové dolní komory. Proti hlasovalo 30 poslanců za TOP 09 a ODS. Novela nyní zamíří k posouzení senátorům.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vláda důchody CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy