Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS a KSČM hrozí mimořádnými schůzemi. Zákony se neprojednávají ve správném pořadí

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanci se dnes opět hádali kvůli faktu, že v Poslanecké sněmovně leží bez projednání návrhy opozičních stran, některé tam čekají dokonce déle než rok. Hlasitě protestovali především komunisté a občanští demokraté.

Schvalování programu dnešního jednání poslanců opět poznamenal spor o projednávání opozičních návrhů zákonů. KSČM kvůli tomu pohrozila iniciováním mimořádných schůzí dolní komory, pokud se zákony nezačnou projednávat v pořadí, jak byly předloženy, nápad podpořila i ODS.

Šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola navrhl vyřadit z programu ústavní novelu o referendu k vystoupení ČR z EU, na což koalice kývla. To vyvolalo nevoli nejen Úsvitu, který novelu předložil. V úterý poslanci souhlasili s tím, že ji projednají přednostně. Mihola však dnes předlohu označil za nesmyslnou a hloupou.

„To, že pan předseda Mihola označil náš návrh za nesmysl a hloupost, považujeme za jasný vzkaz občanům, že KDU-ČSL a vládní strany kašlou na názory občanů naší země," komentoval to předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch. Podle něj bylo vyřazení projevem „absolutní arogance vládních stran". Nelibost neskrýval ani předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik, podle něhož rozhodnutí Sněmovny bylo bezprecedentní a silové.

„Na včerejším jednání Poslanecké sněmovny jsme podpořili návrhna zařazení bodu hnutí Úsvit týkajícího se referenda o vystoupení z EU. Respektovali jsme tak dohodu všech sněmovních stran na zařazení opozičních návrhů dle jejich vlastní volby. Podpora projednání daného bodu není souhlas s jeho obsahem. Nejsme pro referendum ani pro vystoupení z EU. Navrhli a podpořili bychom zamítnutí tohoto návrhu. Jasným signálem nejen pro naše občany, ale i pro zahraničí by bylo zamítnutí tohoto návrhu již v prvním čtení. Jiným způsobem než projednáním zákon naštěstí nelze odmítnout. K této situaci by nemuselo dojít, kdyby vládní koalice respektovala právo opozice na projednání jejích návrhů v pořadí, jak byly předloženy. Ve sněmovně se však projednávají zejména vládní návrhy zákonů. Opozice tak oprávněně požaduje zařazení svých bodů na program jednání," uvedl dnes předseda ODS Petr Fiala.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura poukázal na to, že na návrhy opozice kvůli předřazení vládních novel o vzdělávání lékařů a o léčivech zbylo jen 90 minut. Ze sedmi plánovaných opozičních návrhů tak Sněmovna stihla v úterý probrat jen dva, na návrh Úsvitu se nedostalo.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky KSČM Úsvit - Národní koalice

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.