Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněhová kalamita zřejmě bude mít dopad na úrodu. Méně může být třešní, hrušek i jablek

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

České Budějovice - Páteční sněhová kalamita udělala čáru přes rozpočet také ovocnářům. Například ve Lhenicích na Prachaticku bude úroda třešní nižší možná o 20 procent. Poškozené jsou i hrušky, jabloně a švestky. Nyní se čeká, jaké bude letos počasí na takzvané ledové muže.

Ve Lhenicích napadalo 28. dubna 15 centimetrů sněhu. "Změny teplot rostlinám nesvědčí, je to pro ně stres. Zatím jsou výpadky u třešní do 20 procent, úplně nekrotizované ty generativní orgány nejsou, čili nějaké plody by tam být mohly," řekl tajemník Unie ovocnářů jižních a západních Čech Petr Leber.

Jabloně na Lhenicku ještě nekvetou, kvetou švestky a višně. Násada u květů je vždy výrazně vyšší než počet plodů. "Rostlina si to sama reguluje a nechá to, co je schopna uživit, ostatní plody spadnou. Dá se očekávat, že úroda bude nižší, tyhle teplotní výkyvy rostlinám nesvědčí: začátkem dubna bylo až 20 stupňů, pak přišly nulové až minusové teploty," řekl tajemník unie, jež sdružuje 50 pěstitelů jablek na jihu a západě Čech.

Největší pěstitel jablek na jihu Čech, Zemcheba v Chelčicích na Strakonicku, odhaduje, že poškozené mohou být třešně a hrušky. Kolem 30 až 50 procent.

Kvůli teplé první části dubna stromy rozkvetly a vyrašily o osm až deset dní dříve než obvykle. Kvůli chladnému počasí nelétají včely a ani jiní obvyklí opylovači.

"Ale nedá se to ještě poznat, až po 10. květnu. Taky se uvidí, jak to bude opylené, může se stát, že úroda bude dobrá. Nedá se to odhadnout, nemáme to takzvaně v košíku, ještě můžou přijít mrazy na zmrzlíky, na Žofii a potom kroupy. Lhenice byly mrazem mnohem víc postižené, tam kluci říkali, že třesně z 90 procent," řekl ČTK ředitel firmy Zemcheba Jaroslav Muška.

Témata:  ovoce počasí Jihočeský kraj

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy