reklama

Ukrajinci nebudou potřebovat víza, pokud přijedou z podnikatelských, turistických či rodinných důvodů. Bezvízový styk nebude pro občany Ukrajiny znamenat právo v unii pracovat.

Zaměstnavatelé v ČR tvrdí, že potřebují obsadit 150.000 volných pracovních míst. Problémy s vyřizováním pracovních víz pro Ukrajince, na které opakovaně upozorňují českou vládu tuzemské firmy, jsou podle nového ukrajinského velvyslance v Česku Jevhena Perebyjnise záležitostí českých úřadů.

Česká vláda podporuje několika programy migraci kvalifikovaných pracovníků z Ukrajiny. Firmy si ale stěžují na to, že zaměstnávání Ukrajinců je zdlouhavé kvůli špatně fungujícímu systému a také nedostatečnému personálnímu obsazení konzulátů. Ministerstvo zahraničí proto nedávno posílilo konzulát ve Lvově a zvýšilo počet přijatých žádostí o víza. V médiích se v souvislosti s vyřizováním pracovních víz objevují také informace o vízové mafii.

Hospodářská komora ČR vyřídila od loňského srpna 700 žádostí zaměstnavatelů o celkem 4300 pracovníků z Ukrajiny, řada z nich ale na pozvání k pohovoru na konzulát ve Lvově čekala i půl roku.

Vedle personálního posílení generálního konzulátu ve Lvově vláda schválila v únoru také možnost překročit původně určenou kvótu 5000 zaměstnanců z Ukrajiny. Měsíční kvóta pro přijímání žádostí o pracovní povolení pro Ukrajince vzrostla ode dneška ze 400 na 800.

Odbory ale varují, že za dovozem Ukrajinců může být zájem získat levnou pracovní sílu. Zaměstnavatelé mají podle nich zájem jen o nekvalifikovanou pracovní sílu. Hospodářská komora ovšem upozornila, že uchazečům z Ukrajiny může česká firma volné místo nabídnout až po 30 dnech, kdy o ně nestojí občané ČR. Ukrajina dala najevo, že si nepřeje ekonomické zneužívání vlastních obyvatel.