reklama

Největší důvěře se z vrcholných představitelů státu těšil prezident Miloš Zeman. Ten byl podle průzkumu spolu s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským jediným vrcholným politikem, u nichž převažovala důvěra nad nedůvěrou. Zemanovi důvěřovalo 53 procent dotázaných, 41 procent mu nedůvěřovalo. Rychetský se těšil důvěře 39 procent lidí, nedůvěru budil u 29 procent.

Ministru financí a šéfovi ANO Andreji Babišovi v dubnu důvěřovalo 43 procent respondentů, 49 procent mu nedůvěřovalo. V porovnání s šetřením z loňského října důvěra v Babiše klesla o šest procentních bodů a stejnou měrou se zvýšila nedůvěra. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se těšil důvěře 31 procent lidí (pokles o tři procentní body), nedůvěřovalo mu 59 procent dotázaných (nárůst o pět procentních bodů).

Premiéra v důvěryhodnosti předstihli ze členů vlády ještě ministr obrany Martin Stropnický (ANO) s 39 procenty a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) s 31 procenty. Nejmenší důvěru - šestiprocentní - měl z členů vlády ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD).

V případě premiéra a některých členů vlády včetně ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), Babiše, Stropnického i vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) se podle CVVM důvěra pohybovala níže než v letech 2014 a 2015. Zemanovi naopak důvěřovalo více občanů než v těchto letech. Nárůst důvěry byl patrný rovněž u ministryň Kateřiny Valachové (ČSSD), Karly Šlechtové a ministrů Roberta Pelikána a Dana Ťoka (všichni ANO).

Mírný čtyřbodový vzestup důvěry od října 2016 vidíme též v případě guvernéra ČNB J. Rusnoka, uvedl soc.cas.cz. Naopak pokles podílu důvěry o čtyři procentní body v porovnání s letošním únorovým šetřením je patrný u předsedy poslaneckého klubu ANO Jana Faltýnka, jehož důvěra se tak vrátila zpět na úroveň z října 2016, ovšem při výrazně zvýšeném podílu nedůvěry, který v říjnu 2016 činil pouze 26 % a byl tedy o 9 procentních bodů nižší než v současnosti.

Významné nárůsty podílu nedůvěřujících v porovnání s říjnem loňského roku lze vidět i v případě D. Hermana (o 16 procentních bodů), J. Hamáčka (o 6
procentních bodů), M. Marksové-Tominové (o 4 procentní body) a M. Černocha (o 4 procentní body).