Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už žádné igelitky v obchodech zdarma. Zeman podepsal novelu zákona

Obchodní domy, ilustrační fotografie
Obchodní domy, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes podepsal zákon, podle kterého lidé nebudou moci od příštího roku získat v obchodech zadarmo žádné plastové tašky, v nichž by si mohli odnést zboží. Bezplatné by mohly zůstat jen tenké sáčky na pečivo či masné výrobky.

Novela zákona o obchodech zpoplatní všechny plastové tašky bez ohledu na tloušťku jejich stěn. Vládní předloha přitom původně měla v souladu s unijní směrnicí zpoplatnit jen lehké tašky vzhledem k tomu, že silnější tašky většina obchodníků sama zpoplatňuje.

Novela cenu plastových tašek přímo nestanovuje. Určuje pouze, že musí minimálně odpovídat nákladům na jejich pořízení.

Poslanci při schvalování ve Sněmovně upravili ve vládním návrhu míru recyklace a využití obalového odpadu do roku 2020. Recyklace by se měla podle vládní předlohy zvýšit ze 60 na 70 procent, přičemž celkově se mělo využít 80 procent obalů. Sněmovna na návrh svého výboru pro životní prostředí ale celkové využití snížila na 75 procent. I tak to bude více, než požaduje unijní směrnice.

Zeman také umožnil poskytovat dotace na provoz výzkumných institucí a jejich materiálové náklady. Podepsal dnes úpravu nedávno přijatého zákona o vědě a výzkumu. Řeší stav, kdy je možné poskytnout dotaci jen na projekty, nikoli na provoz institucí, které se výzkumem a vývojem zabývají. Předloha se zabývá také takzvanými materiálovými náklady, aby si například chemik z grantu mohl koupit potřebnou chemikálii.

Změny se dotýkají podle předlohy rovněž možnosti hrazení různých investic, například nákupu přístrojů a pořízení budov. Peněžitá podpora je nyní podle autorů omezena na hodnotu odpisů po dobu trvání výzkumného projektu, ač celková doba odepisování může být i násobně delší. Není možné tedy získat celou pořizovací cenu, tvrdí předkladatelé.

Témata:  obchody zákony Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy