Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pochybuji, že se s ANO dá konstruktivně jednat, povzdechl si Sklenák. Půjdeme dříve k volbám?

Roman Sklenák /ČSSD/, stínový ministr práce a sociálních věcí
Roman Sklenák /ČSSD/, stínový ministr práce a sociálních věcí
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Česko dnes žije demisí vlády, kterou včera ohlásil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák nepovažuje za vhodné řešit současnou krizi předčasnými volbami. Vládní lidovci jsou připraveni dokončit mandát vlády v demisi i jednat o jiných variantách.

"Já si myslím, že by bylo dobré, kdyby ty volby byly až v řádném termínu. Protože i z pohledu Sněmovny tady jsou ještě věci, které můžeme stihnout projednat. A samozřejmě, pokud by se toto volební období zkrátilo, tak některé zákony bychom už nestihli," řekl Sklenák.

Upozornil také na to, že kdyby se politici rozhodli pro uspořádání předčasných voleb, bylo by kvůli zákonným termínům třeba už na květnové schůzi začít řešit rozpuštění Sněmovny, pro které by muselo hlasovat 120 poslanců.

Sklenák zároveň vyjádřil pochybnosti o tom, že by vláda, v níž by bylo ANO, mohla dobře fungovat. "Jak jsem vnímal vyjádření kolegů z ANO včera (v úterý), tak čím dál víc pochybuji o tom, že v této situaci je možno nějak konstruktivně jednat," řekl. Vzhledem k tomu, že vláda už žádné legislativní kroky nepřipravuje, ale podle něj složení kabinetu není zásadní otázka.

Pro rozhodnutí Sobotky podat demisi vyjádřil Sklenák pochopení, pokračování kabinetu, v němž by Babiš byl ministrem financí, by považoval za neudržitelné. "Ve vládě sedí ministr financí, který dohlíží na výběr daně, bojuje proti daňovým únikům, bojuje proti každému, přichází s dalšími a dalšími opatřeními. Přitom je zřejmě prověřován policií, Finanční správou, evropským úřadem (proti daňovým podvodům) OLAF," řekl.

Řešení situace bude dle KDU-ČSL záležet na prezidentovi Miloši Zemanovi. "Důležité je, jak rozhodne prezident republiky. Je to v jeho rukou. Pro nás je důležité, že jsme připraveni nějak dokončit náš mandát, třeba i v demisi, a jsme připraveni jednat i o jakýchkoli jiných variantách," řekl předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

"Je to situace, do které jsme se dostali díky situaci ministra financí," řekl Bělobrádek. Sobotka v úterý zdůvodnil podání demise tím, že Babiš nedokázal uspokojivě vysvětlit své majetkové poměry ani obchodní transakce. Případné odvolání z vlády přitom chtěl Babiš podle Sobotky využít k politické kampani.

Předseda lidovců odmítl výklad, že by ohlášená demise mohla znamenat pouze konec Sobotky ve funkci, podle něj to znamená pád celé vlády.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) označil rozhodnutí Sobotky za chybu. Země by podle něj neměla být paralyzována tím, že se politici neumějí dohodnout. Variant řešení je podle něj několik, která se nakonec ukáže správná, bude na dohodě.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vyjádřil před novináři lítost, že se o tak zásadním rozhodnutí koaliční partneři nedozvěděli dříve než média. Dříve to tak nefungovalo, konstatoval. Stejně jako Herman uvedl, že aktuální situace by se neměla odrazit v dnešním jednání vlády.

Témata:  vláda Bohuslav Sobotka Andrej Babiš Roman Sklenák Pavel Bělobrádek Daniel Herman Marian Jurečka KDU-ČSL demise Sobotkovy vlády

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy