Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaměstnanci OKD se nemusí bát, že by nenašli novou práci, sděluje ÚP

Úřad práce
Úřad práce
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Ostrava - Zaměstnanci OKD, kteří pracují na povrchových pracovištích, by neměli mít problém se sháněním zaměstnání. Novinářům to dnes v Ostravě řekla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Podle místopředsedy Sdružení hornických odborů Rostislava Paličky je v celém OKD asi 1000 povrchových pracovníků. Těžební společnost, která sama na sebe podala v úterý k soudu insolvenční návrh, dává i s dodavatelskými firmami práci více než 12.000 lidí.

"OKD není jenom důlní firma, ale máme spoustu zaměstnanců pracujících na povrchu, kteří jsou svářeči, pracují v mechanických dílnách, takže pro ně uplatnění určitě na trhu práce by se našlo," řekl Palička.

Žádné propouštění v dolech zatím ohlášeno nebylo, k 30. červnu má ale dohodou skončit 345 lidí. "Naprostá většina z nich, přes 90 procent, souhlasí s dohodou, ostatní jsou na například na nemocenské nebo se ještě nevyjádřili," řekl dnes ČTK mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Další kroky podle něj budou záviset na rozhodnutí soudu a případném postupu insolvenčního správce. Firma v reorganizačním návrhu uvedla, že nejpozději na počátku příštího roku by chtěla ukončit těžbu v Dole Paskov, kde pracuje přes 1500 lidí.

Sadílková řekla, že úřad práce je na případné propouštění horníků připraven. "Opatření máme, pracovní místa máme, jsme připraveni, a i kdyby měli přijít příští týden, tak víme, co s nimi máme dělat," řekla ředitelka. Z 345 lidí, kteří z OKD mají odejít na konci června, už si podle ní 47 našlo práci jinde.

Témata:  OKD Úřad práce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy