Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle většiny Čechů je oznámení demise nesprávné

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Za nesprávný krok považují rozhodnutí premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podat demisi vlády dvě třetiny lidí. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas.

Nejméně s rozhodnutím předsedy vlády souhlasí lidé starší 60 let a voliči hnutí ANO. Mezi voliči sociální demokracie schvaluje demisi čtvrtina dotázaných. Průzkumu se zúčastnilo 1006 respondentů starších 18 let.

Premiér ohlásil záměr navrhnout demisi celé vlády v úterý kvůli nejasnostem kolem podnikání a majetku ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Svůj krok zdůvodnil tím, že další pokračování Babiše ve funkci ministra financí je neudržitelné, protože stále uspokojivě nevysvětlil nákup jednokorunových dluhopisů od své někdejší firmy Agrofert či původ svého majetku. Zároveň však uvedl, že odvoláním by z Babiše udělal mučedníka, což je role, na kterou se podle něj ministr předem připravoval.

Do podpory demise mezi respondenty se mimo jiné promítá to, nakolik si lidé myslí, že Andrej Babiš dostatečně vysvětlil kauzy, které se ho týkaly. "Mezi lidmi, kteří na to mají názor, mírně převládá pozice, že je nevysvětlil dostatečně, ačkoli je to takřka půl na půl," uvedl analytik Medianu Daniel Prokop.

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrej Babiš vláda demise Sobotkovy vlády průzkumy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy