reklama

"Samozřejmě postup pana premiéra plně podporuju, je to naprostá shoda vedení sociální demokracie," poznamenal Štěch při účasti na pietě u Českého rozhlasu. Sobotkův návrh označil za reakci na jednání a chování Zemana. "Pokud pan prezident během čtyř let diametrálně o 180 stupňů změní svůj výklad ústavy ve věci demise vlády, tak samozřejmě na to musíme reagovat. Myslím, že postup pana premiéra je naprosto správný," řekl.

Zároveň označil Zemanovo chování za absolutně nepřijatelné. "Myslím si, že velmi nešetrně zachází s ústavou. Je to i z pohledu stability demokracie, právního řádu, velmi nebezpečné," zdůraznil.

Štěch je přesvědčen, že Zeman by měl akceptovat návrh Sobotky na odvolání Babiše v plném rozsahu. "A pokud to akceptovat nechce, potom musíme hledat další cesty, máme některé varianty. Ty v tuto chvíli říkat nebudu, to musí říct pan premiér, až bude vhodná doba," dodal.

V DVTV Štěch řekl, že senátoři v případě neodvolání Babiše zvažují ústavní žalobu na prezidenta. V České televizi Štěch odsoudil chování Zemana při čtvrtečním setkání se Sobotkou na Pražském hradě. "Já si myslím, že není důstojné jakéhokoliv občana, natož prvního občana České republiky. Já si pamatuji z mládí, že takto vystupovali senilní starci, kteří na tom už po všech stránkách nebyli dobře. Myslím si, že to prezident absolutně nezvládl. Je to pro něj velká ostuda," řekl.

Návrh premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na Babišovo odvolání už dorazil na Hrad. "Odvolání, které navrhne předseda vlády, (prezident) přijmout musí. Pravda je, že nemá termíny a může dělat potíže. Nicméně pokud prezident republiky bude dělat potíže a bude dělat obstrukce, tak on bude viníkem té krize. A je potřeba, aby mu to všechny demokratické síly v zemi připomínaly velmi nahlas," uvedl Kalousek.

Zopakoval, že TOP 09 sice vládu nepodporuje, ale na druhou stranu by ji nevyslovila nedůvěru, byť by byla menšinová. Důvodem je podle Kalouska to, aby se rozhodujícím hráčem nestal Zeman.