reklama

Předseda vlády tak reagoval na dnešní návrh reformy azylového systému EU, který zveřejnila Evropská komise. Ten znovu předkládá mechanismus přerozdělování uprchlíků mezi země EU podle předem stanovených kvót.

Sobotka ocenil, že Evropská komise navrhuje, aby žádosti o azyl vyřizovala přednostně země, na jejíž území uprchlík vstoupí. Uvedl, že každá země je zodpovědná za ochranu svých hranic a za provádění azylového řízení. „Na těchto základních pravidlech stojí současný azylový systém EU i Schengenský prostor, a proto je nezbytné tyto principy dodržovat a také je vymáhat," uvedl premiér v tiskovém prohlášení. Důrazně však odmítl využití povinného systému na rozdělení migrantů.

„Česká republika nadále odmítá a bude odmítat jakýkoliv mechanismus, který by vedl k trvalým kvótám. Zároveň odmítáme i jakékoliv návrhy na penalizaci těch států, které s kvótami nesouhlasí. Česká vláda dlouhodobě zdůrazňuje, že povinné kvóty nedávají smysl a nepřispívají k řešení uprchlické krize, uplynulý rok nám v tom dal za pravdu," stojí v prohlášení.

O konečné podobě reformy dublinského nařízení bude chtít vláda dále intenzivně jednat. „V jednáních budeme prosazovat, aby konečná legislativa obsahovala důraz na odpovědnost členských států, ochranu hranic a výměnu informací. Naopak princip přerozdělovacího mechanismu, který je dlouhodobě v rozporu s pozicí ČR a dalších členských států, budeme odmítat. Stejně tak nebudeme souhlasit s možností tzv. „vykoupení se" z této povinnosti, která je ve skutečnosti pojata spíše jako systém pokut," uvedl úřad vlády.

Kvóty dnes v Praze odmítli také ministři zahraničí Visegrádské skupiny. Ministři zahraničí středoevropských zemí prohlásili, že nechápou, proč se Evropská komise vrací k myšlence, která rozdělila Evropu. Někteří označili návrh za vydírání.