reklama

Od 1. března, kdy se v České republice objevily první případy covidu-19, bylo zaznamenáno celkem 85.566 nakažených. Více než polovina z nich se již vyléčila, aktuálně nemocí trpí přes 38.000 lidí. Počet úmrtí lidí nakažených koronavirem stoupl v pondělí o 11 na celkových 758.

Nejvyšší denní nárůst případů covidu-19 od březnového začátku šíření nemoci byl zaznamenán minulý týden v pátek, kdy přibylo 3794 nakažených. V sobotu a neděli pak nárůst klesl. Sobotních 2556 případů ale představovalo největší přírůstek za víkendový den vůbec a nedělních 1840 případů bylo největším nárůstem za neděli od začátku epidemie.

U většiny nakažených má covid-19 lehký průběh. V nemocnici skončilo jen zhruba 3,4 procenta z lidí, kteří jsou aktuálně nemocní. Počet hospitalizovaných se ale v poslední době rychle zvyšuje. Jen za minulý týden stoupl podle posledních údajů ministerstva o více než polovinu na 1242. Vzrostlo také množství pacientů s covidem-19 v nemocnicích, kteří jsou ve vážném stavu, a to o dvě pětiny na 265.

Rychle narůstá i počet zemřelých. V neděli zemřelo 24 lidí nakažených koronavirem, což byl největší počet úmrtí za jeden den od začátku epidemie. Za celý minulý týden tak stouplo množství zemřelých o 122. V pondělí přibylo dalších 11 úmrtí.

Nejvíce se nyní nemoc šíří na Uherskohradišťsku, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno přes 380 nově nakažených v přepočtu na 100.000 obyvatel. V žádném jiném regionu množství nových případů nepřesáhlo tři stovky. K této hranici se ještě blíží Náchodsko, kde bylo za uplynulý týden zaznamenáno 281 případů na 100.000 obyvatel.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) varoval, že pokud nebudou všichni respektovat opatření proti šíření nákazy, vláda je bude muset zpřísnit. Nejnovější omezení začala platit od pondělí zároveň s nouzovým stavem. Patří k nim uzavření středních škol v oblastech označených na mapě podle rizika nákazy červenou a oranžovou barvou nebo zákaz hromadných akcí ve vnitřních prostorách nad deset lidí, venku nad 20. V hudební výchově se nemá zpívat, na tělocvik mají žáci druhého stupně chodit ven. V restauracích nově může u jednoho stolu sedět maximálně šest lidí.