Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ze Zemana se nezhroutím, tvrdí Pánek. Bude kandidovat na prezidenta?

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: unmultimedia.org

Praha – Aktivista Tomasz Peszynski před několika dny vyzval v otevřeném dopise spoluzakladatele a současného šéfa známé organizace Člověk v tísni Šimona Pánka, aby kandidoval na prezidenta, poukazoval přitom na jeho inteligenci a morální kredit. Sám Pánek má ale jasno, kandidovat nebude.

Peszynski však nebyl první, kdo s nápadem přišel, v roce 2010 už to stejné navrhovala někdejší hlava státu Václav Havel. „Já jsem věděl, že on o tom tak nějak přemýšlí. A ptal se mě na to, jestli to může říkat a já jsem mu odpověděl, že je to pro mě samozřejmě pocta," vysvětloval Pánek v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Ani Havlova podpora, ani otebřený dopis ho však nepřesvědčily, aby se do boje o Hrad pustil. „Nebudu kandidovat. Říci, že nikdy nebudu mít nic společného s politikou, to se mi nechce. Nevím, co bude za pět, deset, patnáct let. A svým způsobem to nevylučuji, že to má i nějakou logiku posunout se z veřejného působení, vlastně z jakési služby se posunout do jiné služby, protože si myslím, že politika má být také služba," vysvětloval v rozhovoru.

Zároveň to prý ale neznamená, že je spokojený s tím, kdo vládne. „Chtě nechtě, když pracujete – kromě toho, že žijete v České republice – v takových místech jako je severní Sýrie, Afghánistán, východní Kongo, Ukrajina nebo v řadě nedemokratických režimů, jako je Rusko, kde aktivistům jde o zdraví, svobodu nebo i životy, tak se nehroutíte každé ráno z toho, že Zeman zase řekl něco, co člověka irituje. To je pro mě trochu folklór," přiznal.

Od domácí politiky má prý jistý odstup, existují ale témata, jakým je třeba inkluze, kde se nebojí projevit svůj názor. Právě inkluzi přitom považuje za samozřejmou součást moderního školství.

Další oblastí, které ho přirozeně zajímá téma migrace. Není prý zásadní kritik, domnívá se, že se Evropa sice pomalu, ale posunuje správným směrem, jak celý problém zvládnout. Kritiku si podle něj zaslouží spíše státy, které se nechtějí podílet na řešení, protože se jich problém přímo nedotýká.

Situaci s migrací by řešil podobně, jako EU, jen rychleji. „Domluvit se s tranzitními státy, investovat tam finance, tak aby tam uprchlíci mohli zůstat v lepších podmínkách, aby pro ně mohla být vytvořena pracovní místa, aby děti mohly být umístěny do škol," dodal Pánek. 

Témata:  Šimon Pánek Pražský Hrad Miloš Zeman

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy