Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce Čechů demonstrují proti Zemanovi a Babišovi po celé republice

Desítky tisíc lidí demonstrovaly na Václavském náměstí proti Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi
Desítky tisíc lidí demonstrovaly na Václavském náměstí proti Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V sedmi krajských městech včetně Prahy se dnes večer schází tisíce lidí, kteří odmítají chování ministra financí Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana. Rozzlobené Čechy vyhnal do ulic postoj obou politiků k aktuální vládní krizi, v níž se premiér Bohuslav Sobotka pokouší Babiše odvolat z z funkce ministra.

Svolavatelka akce Šárka Fialová k akci uvedla, že se nejedná o podporu pro žádného politika. "Jedná se o pokus na poslední chvíli dát najevo, že lidí, kteří nesouhlasí s oligarchickými manýry pana Babiše a slušným slovem nepojmenovatelným chováním pana Zemana, je opravdu hodně a že se právě teď utrhlo ucho pověstného džbánu. Konkrétní cíle akce se týkají pouze těchto pánů," uvedla na sociální síti.

Členka iniciativy Politika a Svědomí upozorňuje na ohrožení, které pro českou společnost představují Miloš Zeman a Andrej Babiš. "Snažím se informovat o praktikách dezinformačních kampaní, vyvracet hoaxy, vysvětlovat, proč populistická řešení nejsou tou správnou cestou atd Stejné nebo podobné činnosti se věnují i další pořadatelé: Tomáš Kozel, Michal Majzner, Radovan Bláha a další, kteří se vám určitě také rádi představí, pokud o to budete mít zájem," dodala.

Podle organizátorky je ve kterékoliv civilizované zemi běžné, že politik, kterému je prokázána lež, okamžitě odstupuje. "U nás má ještě tu drzost ptát se "Proč?"! Můžeme to nechat být, ale další šance už nebude. Tím, že přijdeme, dáme najevo, že nám není jedno, že se Andrej Babiš chová, jako kdyby Česká republika byla součástí holdingu. Na standartě pořád ještě není nápis prachy vítězí," doplnila.

V Praze vystoupí při této příležitosti nejen organizátorka Šárka Fialová, ale i Quido Czerny, Bára Štěpánová, Jan Tuna, Bohumír Rada, Dan Přibáň, Adam Komers, Jaroslav Hutka, skupina Mydy Rabycad a další.Demonstrace se konají také v Brně, Plzni, Liberci a dalších městech.

Nejmohutnější demonstraci již klasicky pociťuje Praha, kde se podle reportérů serveru EuroZprávy.cz pohybuje několik tisíc naštvaných lidí. O něco menší počet demonstrujících se sešel v Brně. V Olomouci, Liberci a Českých Budějovicích jde řádově o stovky lidí.

Trenky a tepláky!

Demonstrace má název s názvem Proč? Proto! Protest je v podstatě reakcí na inzerát Babiše v celostátních denících z minulého týdne, v němž ministr tvrdil, že se ho chtějí vládní partneři zbavit. Inzerát byl uveden titulkem Proč? a Babiš na něm byl vyobrazen s přelepenými ústy.

Cílem akce je vznést požadavek, aby byl Babiš odvolán z funkce a aby po něm ministerské místo nezastával nikdo z hnutí ANO. Organizátoři také chtějí, aby Zeman odstoupil z funkce, protože řádně neplní svoje povinnosti.

Demonstranti mají transparenty proti Zemanovi a Babišovi. Jsou na nich třeba nápisy: Pro Zemana trenky, Pro Babiše tepláky, Andreji, nelži a odejdi nebo Ústava není toaletní papír. Další nápisy se objevily později a podle reportérů serveru EuroZprávy.cz na nich stojí například Babiš, už nás nebabíš, Podvodník z Agrofertu a intrikán z Hradu nepatří do politiky nebo Média koupíte, nás ne.

Na Václavském náměstí vystoupila také herečka Bára Štěpánová. Prezidenta Zemana označila za největší zlo. Nejde mu podle ní o zemi, ale o satisfakci za to, že se po neúspěšné prezidentské volbě v roce 2003 schovával deset let na Vysočině.

Mezi demonstranty se objevují vlajky České pirátské strany a Strany zelených. Na demonstraci zavítal také bývalý novinář a mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. V obležení je celé náměstí a pouze po stranách jsou úzké koridory, kterými se dá projít.

Po 19:30 začalo lidí na Václavském náměstí ubývat, přesto je náměstí stále naplněno až po Opletalovu ulici.

V Brně a Praze proti Babišovy demonstrovaly tisíce, jinde stovky

Na brněnskou demonstraci proti Babišovi přišlo podle policie přes dva tisíce lidí, podle zpravodaje ČTK bylo tamní náměstí Svobody z velké části zaplněno. Stovky lidí dorazily na obdobné demonstrace v Českých Budějovicích, Plzni, Olomouci, Zlíně a také v Liberci.

V Liberci se část lidí kolem 19:00 vydala směrem k hotelu Imperial, kde v 19:30 začalo jednání zástupců vládní koalice s prezidentem Milošem Zemanem o současné politické krizi. Zeman je v těchto dnech na návštěvě Libereckého kraje, kam také nečekaně koaliční lídry pozval.

Na demonstracích, kterých se v jednotlivých městech účastnilo kolem tří až pěti set lidí, účastníci kritizovali i prezidenta Zemana kvůli jeho chování při jednání se Sobotkou, kde se oba politici střetli kvůli demisi vlády i zjevnému otálení při Babišově odvolání.

V Brně, stejně jako jinde, měli lidé transparenty s hesly proti Babišovi a prezidentovi. Podepisovali petici za zřízení parlamentní vyšetřovací komise, která by prozkoumala vliv Agrofertu na chod státu. Akce v jihomoravské metropoli skončila kolem 19:00 skandováním hesla "Babiše do koše" a pak zpěvem české hymny.

V Liberci demonstranti pískají před Imperialem na píšťalky a skandují hesla jako: "Dodržujte ústavu,", "Miloše do koše" nebo "Babiše do koše". Akci hlídá policie.

Počet demonstrantů v Olomouci narostl podle odhadu na 300. Aktivisté vyzvali Babiše a Zemana k rezignaci. Lidé tu třímali transparenty s nápisy Andreji končíme!, Nechci tady žádné Babišovy dobroty, Všeci kradú - Já iba čerpám či Babiše do koše Zemane!.

V Plzni se sešly dvě až tři stovky demonstrantů, také tam měli většinou transparenty s podobiznou ministra financí s parafrázemi sloganů hnutí ANO. Několik účastníků drželo rozvinutý papír s nápisem: "Ústava není toaletní papír," nebo nápisy odkazující ne Babišův zlidovělý výrok "Sorry jako".

Demonstrace nazvané Proč? Proto! se dnes večer konala i na zlínském náměstí Míru zúčastnily necelé dvě stovky lidí. Lidé drželi transparenty s texty "Ne, nebude líp", "Pá pá", "Ten, kdo lže na život svých dětí, je schopný čehokoliv", "Ústava není hajzlpapír".

Témata:  demonstrace Miloš Zeman Andrej Babiš demonstrace proti Zemanovi a Babišovi

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy