reklama

Forejt odstoupil loni v prosinci z funkce poté, co média upozornila na existenci kompromitujícího videa, na kterém je údajně zachycen. Policii podle serveru Forejt řekl, že mu loni 19. října někdo zavolal ze skrytého čísla a oznámil, že má kompromitující videozáznam. Vyděrač pak údajně chtěl, aby se s ním Forejt sešel a přinesl 250.000 korun za zničení videa. V danou dobu ale podle vyšetřování nikdo Forejtovi nevolal.

"Výsledek trestního řízení byl ten, že skutkové tvrzení oznamovatele se neprokázalo. Z údajů, které byly zjištěny u mobilního operátora, vyplynulo, že v uváděný čas k žádnému hovoru nedošlo," řekl serveru obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek, který na vyšetřování dohlížel.

I přes upozornění policie ale podle Lelka Forejt trval na tom, že mu vyděrač volal. Státní zástupce uvedl, že telefonát prokázán nebyl, a podle policie se tedy neuskutečnila ani schůzka Forejta s údajným vyděračem.

Forejt oficiálně zdůvodnil loňský odchod z funkce na Hradě osobními a zdravotními důvody. Později nastoupil do Institutu Václava Klause. Protokol Hradu vedl Forejt již v době, kdy byl prezidentem právě Klaus. Prezident Miloš Zeman po oznámení Forejtova odchodu z Hradu prohlásil, že stále věří, že se Forejt stane velvyslancem ve Vatikánu.