reklama

Soudce Jaroslav Pytloun uvedl, že zasedání odročil z procesní opatrnosti, tedy aby měl jistotu, že byly splněny všechny potřebné náležitosti. Datum nového zasedání stanovil nejprve na 22. května, po žádosti Nikulinových právníků termín posunul, "aby měli více prostoru".

Devětadvacetiletého Nikulina dnes přišli podpořit rodiče, zasedání se zúčastnil také ruský konzul. Subtilního, velmi mladě vyhlížejícího muže v džínách a mikině s kapucí přivedla do jednací síně eskorta. Při jednání řekl jediné slovo - "da" - jako potvrzení toho, že bere na vědomí odročení.

Spojené státy viní Nikulina z útoku na profesní sociální síť Linkedin. Rusko na něj vydalo zatykač a viní ho z internetové krádeže v řádu desítek tisíc korun. Česká policie muže zadržela loni v říjnu v jednom z pražských hotelů, o jeho vydání požádaly oba státy ve stejný den.

"Klient se necítí vinen ani jedním ze skutků. Odmítá, že by byl hacker. S počítačem nikdy nedělal, a pokud vím, tak je vyučený automechanik. Jeho jedinou zálibou byly automobily," řekl novinářům Nikulinův právník Martin Sadílek, podle nějž obvinění vycházejí pouze z tvrzení agentů FBI.

Českou vazbu podle obhájce Nikulin velmi špatně snáší, především kvůli zostřeným bezpečnostním opatřením. "Má omezené vycházky. Je sám na cele. Je to pro něj velmi stresující. Při návštěvách je oddělen plexisklem a mříží," popsal advokát.

Vydán podle obhájce Nikulin nechce být ani do jedné z obou zemí, nicméně přednost dává Rusku - mimo jiné proto, že tam má malou dceru. "Je ruským státním občanem, ovládá ruštinu. Bezpochyby se snáz obhájí ve své domovině," podotkl Sadílek.

Vydání do Ruska by pro Nikulina bylo výhodnější, hrozí mu tam nižší trest. V názoru na to, na kolik let by mohl jít do vězení v USA, se státní zastupitelství a obhajoba neshodují. Státní zástupkyně Renáta Rychnovská v návrhu na vydání píše, že za každý z daných trestných činů hrozí ve Spojených státech maximálně desetileté odnětí svobody. Právník ale namítá, že se tyto tresty dají sčítat, a klientovi by tak reálně hrozilo až 54 let za mřížemi. V Rusku by Nikulin mohl podle Sadílka dostat maximálně osmiletý trest.

Otázka výše trestu je podle advokáta zásadní. "Jedním z důvodů nepřípustnosti vydání je, že by byl s ohledem na jeho věk, osobní poměry a závažnost skutku v dožadujícím státě nepřiměřeně potrestán," upozornil. Osobní poměry podle něj zastupitelství nezkoumalo - například prý nevzalo v úvahu, že Nikulin má oba rodiče vážně nemocné.

Státní zástupkyně Rychnovská v kroku obhájce a v jeho požadavku na to, aby soud vyjasnil příslušná ustanovení amerických trestních zákonů, nevidí obstrukci. Podle ní na to má obhajoba právo. Rychnovská nicméně trvá na tom, že zákonné podmínky jsou splněny jak pro vydání do Ruska, tak pro vydání do USA.