Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odchod Babiše i Sobotky z vlády? ČSSD s návrhem Hradu nesouhlasí

Lubomír Zaorálek /ČSSD, Andrej Babiš /ANO/ a Bohuslav Sobotka /ČSSD/.
Lubomír Zaorálek /ČSSD, Andrej Babiš /ANO/ a Bohuslav Sobotka /ČSSD/.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Špičky ČSSD se sešly k jednání o vládní krizi a návrzích prezidenta Miloše Zemana. Strana nepřistoupí na návrh Hradu, aby z kabinetu odešli ministr financí Andrej Babiš (ANO) i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Sobotka zopakoval, že za důvody pro odvolání Babiše považuje podezření, že se ministr financí v minulosti vyhýbal placení daní a že ovlivňoval média, která vlastnil. "Důvody jsou relevantní, návrh leží na Pražském hradě a očekáváme, že prezident republiky bude postupovat podle ústavy. Nediskutovali jsme ty takzvané prezidentovy varianty, o kterých se mluvilo v Liberci. Nic z toho pro sociální demokracii není přijatelné a trváme na této ústavní cestě," řekl.

"Já budu informovat kolegy o jednání s panem prezidentem. Poradíme se, ale nepředpokládám, že bychom tu nabídku přijali," uvedl místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec před jednáním grémia strany. Potvrdil přitom, že Zeman ve středu na jednání s představiteli koaličních stran v Liberci navrhoval odchod Sobotky i Babiše z vlády.

"My jsme stále přesvědčeni o tom, že problém vznikl na straně ANO, u problému Andreje Babiše," míní Chovanec. Podle něj by se příští týden měla konat koaliční rada, která se bude vládní krizí zabývat.

Podobně se o Zemanově návrhu vyjádřil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. "Jestli tohle chtěl prezident udělat, měl možnost to udělat před týdnem. Taková situace tehdy byla. Ale dvakrát do stejné řeky nevstoupíte, trakže když to tehdy prezident neudělal, dneska už tuhle situaci nikdo nevrátí. Dneska je v úplně jiné situaci, dnes tam má žádost, aby odvolal Andreje Babiše," řekl.

Kritizoval přitom prezidenta za to, že dosud k odvolání ministra financí nepřistoupil, Zeman podle něj hledá záminky, proč rozhodnutí odkládat. "Já pouze čekám, kdy nás nechá hledat nějaké fimfárum, o kterém nikdo neví, co to je, a když ho najdeme, tak že nám možná někoho odvolá," poukázal na pohádku Jana Wericha. "To neodpovídá tomu, co říká ústava," řekl Zaorálek o prezidentově postupu.

Zaorálek také kritizoval možnou nominaci Aleny Schillerové na ministryni financí, o které ve středu mluvil místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. "To, že je to zrovna ta náměstkyně, která je spojena s tím, že blokovala řádný postup finančního úřadu v případě Andreje Babiše a Agrofertu, tak to mi žádnou radost nedělá," řekl.

Chovanec později prohlásil, že většina členů grémia dosavadní Babišovu náměstkyni Alenu Schillerovou, kterou ANO do ministerské funkce navrhuje, nezná. Sobotka by se s ní měl podle Chovance sejít a posoudit, zda je vhodnou kandidátkou a zda ji do vlády přibere. "Z mého pohledu je tam jeden otazník, a to jsou ty korunové dluhopisy, jestli opravdu byly nebyly vyšetřovány, jaký vliv na to paní Schillerová mohla mít," řekl Chovanec.

Témata:  Miloš Zeman Lubomír Zaorálek Milan Chovanec Sociální demokracie (SOCDEM) Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy