Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přibývá žen, které rodí až po 35. roce věku. Mění se tím něco?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Přestože v Česku přibývá žen, které rodí po 35. roce věku, celkové výsledky porodních komplikací a zdraví dětí se tím nezhoršují.

Loni se podle Českého statistického úřadu v Česku narodilo 110.800 dětí, meziročně o 900 víc. Stoupla i úroveň plodnosti, z 1,53 na 1,57 dítěte na jednu ženu při průměrném věku ženy při narození dítěte 30 let.

Dosáhnout dobrých výsledků porodnictví je při rostoucím věku rodiček podle odborníků těžší. Mezi lety 1989 až 2013 výrazně přibylo porodů žen nad 35 let a ubylo u žen od 15 do 24 let. Ve srovnání s vybranými zeměmi Evropy ale není věková struktura rodiček v Česku nejhorší. Mnohem vyšší podíl v počtech porodů mají ženy nad 35 let ve Španělsku, Švýcarsku, Británii, Švédsku, Nizozemsku, Německu či Dánsku. Mnohem méně žen rodí do 20 let věku ve Švýcarsku, Švédsku, Nizozemsku či Dánsku.

Vedoucí perinatologického centra Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze Podolí a vedoucí spolupracujícího centra WHO pro perinatální medicínu Petr Velebil vyzdvihl, že Česko má nejnižší úmrtnost plodů a novorozenců do prvního týdne života v Evropě; loni činila 4,7 promile. Je to podle něj hlavně díky funkční síti specializovaných center.

Výsledek porodnictví ovlivňují také počty vícečetných porodů. V roce 2010 to v ČR bylo 2,13 procenta všech porodů, jedno z nejvyšších čísel v Evropě, což pro úspěch porodu je nevýhodné, protože dvojčata mají oproti průměru dvakrát až třikrát horší úmrtnost.

O domácí porody se vede v Česku mnohaletý spor. Zákon je nezakazuje, žena rodit doma může. Porodním asistentkám ale hrozí za vedení domácího porodu milionová pokuta. Mohou vést porod v nemocnici, s níž mají smlouvu, zdravotní pojišťovna to zaplatí. V dosahu ale musí být lékař pro případ komplikací. Porodní asistentky mohou pečovat o ženu v těhotenství a pak i po celé šestinedělí.

Porodní asistentky usilují o zvýšení pravomocí, chtěly by vést porody v porodních domech. Velebil soudí, že při naplnění požadavků na vzdělání a praxi jsou jejich kompetence dostatečné, a v mnoha případech výtečné.

Témata:  porody zdravotnictví ženy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy